latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:57 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Бијељина: Реконструисана просторија за доказе и складиштење наоружања

У Полицијској управи Бијељина данас је обављена примопредаја реконструисаних просторија за доказе и складиштење малог и лаког наоружања. За овај пројекат, Регионални центар за контролу малог и лаког наоружања у Источној и Југоисточној Европи и Европска комисија за унапређење сигурности складишних капацитета за чување лаког наоружања и муниције и соба за чување доказа, обезбиједили су 300.000 евра.

Безбједно управљање оружјем и муницијом, која је у посједу полиције, од кључног је значаја за обезбјеђење адекватне безбједности и за цивиле и овлашћена лица, полиције. Несигурно складиштење може резултирати експлозијама, рањавањем и погибијом људи и оштећењем објеката те представља пријетњу, упозоравају надлежни.

-Посебно значајно за ПУ Бијељина јесте инсталирана инфраструктура видео надзора, са опремом за снимање података чиме сада постоји потпуни мониторинг кретања оружја - нагласио је начелник ПУ Бијељина Жарко Ћосић.

Неконтролисана пролиферација и незаконита трговина малим и лаким оружјем представља огроман сигурносни изазов за БиХ, регију Балкана и читаву Европу, оцјењују стручњаци.

Ричард Вуд, шеф Одјељења за владавину права при Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ, апеловао је на све надлежне да учине све што је у њиховој да осигурају контролу оружја како би се смањила могућност да оно падне у руке криминалаца и терориста.

И у УНДП оцјењују да је безбједно управљање оружјем и муницијом од кључне важности за безбједност цивила али и полиције, оружаних снага и других безбједносних агенција.

Пројектом подизања међународних безбједносних стандарда обухваћена су два складишта у Бијељини и Раковици и пет просторија за доказе у Бијељини,Источном Сарајеву, Мостару, Орашју и Зеници.