latinica  ћирилица
07/02/2019 |  16:21 | Аутор: СРНА

Захарова: Космет да остане у центру пажње Савјета безбједности

Ситуација у вези са самопроглашеним Косовом треба редовно да буде у центру пажње Савјета безбједности УН, оцијенила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Коментаришући изјаву премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја о прекиду комуникације са Унмиком, Захарова је на конференцији за новинаре рекла да Приштина наставља политику провокација, чији је циљ подривање стабилности и безбједности на Балкану, пренио је "Спутњик".

"Увођење сто одсто царине у новембру прошле године на робу из централног дијела Србије и БиХ озбиљно је отежало снабдијевање косовских Срба. Ове мјере су очигледно усмјерене на наставак политике антисрпског етничког чишћења и, наравно, протјеривања српског становништва", оцијенила је Захарова.

Она је подсјетила да је Харадинај јуче изјавио да унапријед одбија да комуницира са Унмиком, јер та мисија, како је рекао, необјективно оцјењује ситуацију на Косову и Метохији.

Захарова је скренула пажњу на чињеницу да је ЕУ, која има мандат УН да посредује у дијалогу Београда и Приштине, изгубила способност да утиче на ситуацију.

Она је оцијенила да Београд има одговорну и уравнотежену позицију, те да наглашава спремност да се врати у дијалог када Харадинај повуче своје неприхватљиве одлуке.

"Жељела бих да нагласим да Србија још није предузела реципрочне мјере", истакла је Захарова.

Косово је 21. новембра увело 100 одсто царине на робу из централне Србије и БиХ, а ова одлука Приштине изазвала је протесте српског становништва на сјеверу покрајине.

Касније је влада самопроглашеног Косова одлучила да продужи стоодстотне таксе на сву робу из централне Србије, укључујући и производе страних компанија који се производе у Србији.