latinica  ћирилица
07/02/2019 |  17:39 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Тегелтија о националном балансу на највишим функцијама у правосуђу

Милан Тегелтија, предсједник ВСТВ-а БиХ, огласио се данас на Фејсбуку о прозивкама из СДА да је, избором главне тужитељице Гордане Тадић, правосуђе етнички очишћено од Бошњака.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија се у тексту осврнуо о националном балансу на највишим функцијама у правосуђу БиХ.

Његов статус преносимо у цијелости:

Иако није тема о којој волим да говорим и стављам је у први план, али да се погрешне информације које се данима понављају не би одомаћиле као некаква истина, дужан сам да дам правилне информације на прозивке око манипулативних тврдњи о некаквом “етничком чишћењу Бошњака са највиших правосудних позиција“.

Поводом избора главног тужиоца Тужилаштва БиХ, актуелизована је прича политичке странке СДА о некаквом етничком чишћењу Бошњака са чела правосудних институција у БиХ. Неки медији су насјели на ту причу, па су ми протеклих дана учестало постављали питање “зашто је то тако“, умјесто да се прво запитају да ли је то заиста тако.

У Босни и Херцеговини и њеном правосудном систему постоје четири независне правосудне пирамиде, односно четири независна тужилачка и судска система. Ниједан од њих другом није надређен нити подређен, а сви они у цјелини представљају правосудни систем Босне и Херцеговине на чијем је челу Високи судски и тужилачки савјет БиХ, а којим руководе предсједник и два потпредсједника из реда три конститутивна народа.

Сагласно томе, у БиХ постоје четири главна тужиоца највишег нивоа, те четири предсједника суда највишег нивоа.

1. Главни тужилац Републике Српске (Махмут Шврака - Бошњак)

2. Главни тужилац Федералног тужилаштва Федерације БиХ (тренутно није изабран, бивши главни тужилац пензионисан, конкурс у току)

3. Главни тужилац Тужилаштва Дистрикта Брчко (Зекирија Мујкановић - Бошњак)

4. Главни тужилац Тужилаштва БиХ (Гордана Тадић - Хрват)

Према томе, од четири главна тужиоца највишег нивоа у БиХ, два су Бошњака, један Хрват и један још није изабран - (конкурс у току)

1. Предсједник Врховног суда Републике Српске (Весна Антонић - Остали)

2. Предсједник Врховног суда Федерације БиХ (Милорад Новковић - Србин)

3. Предсједник Апелационог суда Дистрикта Брчко (Дамјан Кауриновић - Србин)

4. Предсједник Суда БиХ (Ранко Дебевец - Остали)

Према томе, од четири предсједника највиших судова у БиХ, два су Србина и два из реда осталих.

Када се све то сагледа заједно, од осам највиших позиција руководилаца у тужилаштвима и судовима у БиХ, два су Бошњака, два Србина, два из реда осталих, један Хрват и један још није изабран - (конкурс у току).

Према томе, иако за овако важне позиције национално опредјељење предсједника судова и главних тужилаца није, нити смије бити опредјељујуће, потпуно је јасно да теза о било каквом националном дебалансу, а поготово некакво "етничком чишћењу" на штету једног народа апсолутно не стоји те да ВСТВ генерално води рачуна и о овом за БиХ важном питању.

Извор: avaz.ba