latinica  ћирилица
07/02/2019 |  17:46 | Аутор: СРНА

У понедјељак штрајк упозорења у основним школама

Запослени у основним школама у Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ најавили су за понедјељак, 11. фебруар, штрајк упозорења незадовољни што плате просвјетних радника у основним школама нису изједначене са платама запослених у средњим школама.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Приликом потписивања колективног уговора било је договорено да се запосленим у основним школама повећају коефицијенти, а умјесто тога им је повећана основица, чиме њихове плате нису изједначене с платама просвјетних радника у средњим школама, што је био главни циљ преговора Синдиката основног образовања са кантоналном Владом.

"Повећати основицу нама ништа у основном образовању не значи, јер су сви наши преговори ишли на то да се повећа коефицијент за пет одсто, односно 15 одсто кроз три године, како би се приближили запосленима у средњим школама", изјавио је предсједник Синдиката основних школа Херцеговачко-неретванског кантона које наставу изводе по хрватском плану и програму Славко Лауш.

Он је објаснио да се повећањем основице плате највише повећавају буџетским корисницима са већим платама, тако да ће учитељ са повишицом основице за пет одсто добити само 44 КМ више, а они који имају 3.000 КМ плату добиће повишицу од 150 КМ.

Предсједник кантоналног Синдиката основног васпитања и образовања за школе које раде по бошњачком плану и програму Омер Типура рекао је да је 1.590 радника огорчено и тражи од синдиката да се изјасни је ли заказао у преговорима или су преварени.

Штрајк упозорења биће одржан први час у обје смјене, пренијели су федерални медији.