latinica  ћирилица
10/02/2019 |  12:07 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Линта: Напад на српске ватерполисте је злочин из мржње, а не хулиганство

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да брутални физички напад на ватерполисте "Црвене звезде" у Сплиту представља злочин из мржње, а не хулиганство.
Миодраг Линта (Фото: N1) -
Миодраг Линта (Фото: N1)

"Жалосно је да хрватска предсједник Колинда Грабар Грабар Китаровић пише неистину да је ријеч о хулиганству и да су грађани Сплита стали у одбрану идеала спорта. Све чињенице јасно говоре да је ријеч о националној нетрељивости и мржњи", навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да су ватерполисте "Црвене звезде" физички напали "сљедбеници усташа" само из разлога јер су на себи имали мајице и тренерке са обиљежијима клуба из Србије и јер су нападачи сматрали да су Срби.

Линта истиче да је тај догађај само један од многих широм Хрватске који укључују етничку нетрпељивост, слављење усташа и геноцидне НДХ, употребу усташких симбола и поздрава, негирање или умањивање српских жртава, увреде, пријетње, физичке нападе и говор мржње усмјерен против Срба и свега што је српско.

Власт у Хрватској, како наводи Линта, не само да не чини ништа да сузбије бројне проусташке манифестације већ својим поступцима ради на рехабилитацији усташа и НДХ.

Линта сматра да, осим формалне осуде дијела хрватске јавности, починиоци бруталног физичког напада на ватерполисте "Црвене Звезде" неће бити ухапшени и затворени, а камоли осуђени за злочин из мржње.

"Актелна власт у Хрватској, као ни претходне, не предузима конкретне активности да се пронађу налогодавци и починиоци бројних говора мржње и насиља према Србима и оштро казне у складу са одредбама Кривичног закона", истиче Линта.

Линта тражи да Европска комисија предузме конкетне мјере против Хрватске, јер крши темељне европске вриједности - људска права, антифашизам и владавину права.