latinica  ћирилица
10/02/2019 |  15:18 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

ДЕМОС: Дјеловати на дискриминаторску политику СДА

Демократски савез осудио је данас институционалну, антидејтонску и дискриминаторску политику и праксу СДА према Републици Српској и Србима у БиХ и затражио од међународне заједнице и свих политичких актера јасне одговоре и дјеловање.
ДЕМОС - Фото: РТРС
ДЕМОСФото: РТРС

ДЕМОС је, након констатних напада на српски народ у БиХ и његове политичке преставнике и институције, у којима својим лажним конструкцијама годинама предњачи врх најјаче бошњачке партије - СДА, упутио отворено писмо јавности, међународној заједници и свим политичим актерима од којих тражи дјеловање.

Из ДЕМОС-а наводе да су дискриминаторској политици посебно изложени Срби у Федерацији БиХ који нису напуштали своје домове и повратници у овај ентитет.

"То се нарочито испољава спречавањем повратка различитим мјерама, укључујући физичке нападе на повратнике, застрашивање, уништавање и државну отимачину имовине, те непроцесуирање ових случајева, спречавањем запошљавања у јавним институцијама ФБиХ и поред уставне гаранције да ће то свима бити омогућено на једнак начин", наводе из ДЕМОС-а.

Дискриминаторска политика и пракса према Републици Српској и Србима у БиХ, како се наводи, огледа се и у негирању злочина над српским народом, те опструисањем свих судских процеса за ратне злочине почињене над војницима ЈНА и српским народом.

Ова дискриминаторска политика видљива је и ускраћивањем права на образовање и онемогућавањем употребе српског језика и ћирилице, иако то устави у БиХ, Одлука Уставног суда БиХ и сви међународни инструменти о људским правима гарантују.

Из ДЕМОС-а наводе да се одржавањем асиметричних уставних рјешења и неефикасног механизма заштите виталног националног интереса, такође врши дискриминаторска политика, што је посљедица одбијања потпуне имплементације одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа, те отвореним супротстављањем имплементацији одлука Уставног суда БиХ од институција ФБиХ, те рушењем антифашистичких споменика у ФБиХ, којим је обиљежено страдање Срба у Другом свјетском рату.

Како је наведено дискриминација према Србима се огледа и у свјесној и сталној радикализацији политичких прилика путем јавних иступа највиших функционера СДА, медијском сатанизацијом Срба и Републике Српске и свих њихових политичких лидера, вишегодишњим заташкавањем и непроцесуирањем напада на предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници, послије чега се ниједан Србин не осјећа безбједним.

"Извор оваквог дискриминаторског, антидејтонског и нецивилизацијског дјеловања налази у настојању политике СДА да политичким средствима оствари ратне циљеве прокламоване у `Исламској декларацији` Алије Изетбеговића", наводи се у писму.

ДЕМОС је позвао све кадрове политичких партија из Републике Српске у тијелима законодавне и извршне власти да, користећи све расположиве правне инструменте, одмах почну са оспоравањем дискриминишућих одредби у уставима и законима пред надлежним институцијама, ради постизања пуне конститутивности Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"Осуђујемо инертност и пасивност међународне заједнице, прије свега Канцеларије високог представника у БиХ, у погледу обавезе спрјечавања дискриминаторског и антидејтонског дјеловања власти Федерације БиХ", наводе из ове странке.

Из ДЕМОС-а најављују да ће тражи реформу правосудног система БиХ, као и трансформацију Високог судског и тужилачког савјета БиХ и његових надлежности, како би се вратило повјерење грађана у цјелокупни правосудни систем.

"ДЕМОС сматра да се повјерење и будућност могу градити искључиво на истини и одрицањем од политика бошњачког шовинизма, које за циљ имају покушај унитаризације БиХ", наводи се у саопштењу.

ДЕМОС поздравља формирање комисија Владе Републике Српске које би требало да дају истиниту о свим злочина почињеним у Сребреници и Сарајеву у ратном периоду од 1992. до 1995.

Из ове странке подсјећају да Влада ФБиХ никада није поступила по налогу Дома за људска права БиХ и није формирала комисију која је требало да сачини извјештај о страдању Срба у Сарајеву.

"Ништа није урадила ни Комисија Савјета министара БиХ из 2006. јер због опструкције СДА престала са радом. Све то даје право Републици Српској и српском народу да формира компетентне комисије које ће научним методама објетивно утврдити шта се заиста десило у Сребреници и Сарајеву у току цијелог рата", наведено је у саопштењу.

ДЕМОС од Савјета за спровођење мира очекује да недвосмислено подржи непристрасан рад ових међународних комисија како би се допунила слика рата у БиХ, скројена политичким одлукама и политичким пресудама на штету српског народа.

"Позивамо функционере ФБиХ, посебно из реда СДА, да се коначно суоче са истином о почињеним ратним злочинима и над српским народом у протеклом рату, као и наставком ратне политике у мирнодопским условима", наводи се у саопштењу.

ДЕМОС истиче да су неслужбени резултати пописа из 2013. године утврдили стравичну истину о бруталном етничком чишћењу и масовном прогону Срба у Федерацији БиХ, које бошњачке политичке партије, са СДА на челу, одбијају да признају.

"Подсјећамо да је на територији ФБиХ до рата живјело око 600.000, а према неслужбеном попису из 2013. било их је свега 56.550 или 2,55 одсто. Најдрастични примјер етничког чишћења Срба у протеклом рату са подручја ФБиХ је град Сарајеву", наведено је у саопштењу.

Из ове странке подсјећају да је у Сарајеву прије рата живјело око 90.000 Срба, а по неслужбеним резултатима пописа из 2013, у федералном Сарајеву живи око 10.400 Срба. Ситуација је слична и у другим градовима у ФБиХ као што су Мостар, Зеница, Тузла и други.

"Позивамо бошњачке политичке партије, прије свих партију која је добила највише гласова - СДА, да спроведу одлуку Уставног суда БиХ број У 4/04 од 31. марта 2006. године којом је утврђено да Закон о грбу и застави Федерације БиХ није у складу са Уставом БиХ и међународном конвенцијама о укидању свих облика дискриминације", наводи се у саопштењу.

Из ДЕМОС-а подсјећају да је истом одлуком Уставног суда наложено Парламенту ФБиХ, у којем СДА чини већину све ове године, да у року од шест мјесеци измјени обиљежја којима је дискриминисан српски конститутивни народа у ФБиХ, што није проведено пуних 13 година.

ДЕМОС позива бошњачке политичких партије, прије свих СДА, да одговори на питања колико је Срба убијено у Сарајеву у протеклом рату и послије њега, колико је српских љекара, професора универзитета, умјетника, новинара, инжењера, правника и других протјерано и заувијек напустило овај Сарајево?

Из ДЕМОС-а питају и гдје је културно благо Срба и шта је са враћањем имовине појединцима, као и Српској православној цркви на ширем подручју града Сарајева, те због чега се на српским имањима око Сарајева данас врши планско насељавање Арапа?

"ДЕМОС очекује од институција БиХ да коначно приморају власти Федерације да спроведу одлуку о конститутивности српског народа у ФБиХ. ДЕМОС тражи да у складу са одлуком о конститутивности српски језик и ћирилицу уведу у основне школе на цијелој територији ФБиХ и постане равноправно писмо у употреби у свим институцијама у ФБиХ и БиХ", саопштено је из ове странке.