latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:25 | Аутор: СРНА

Ћулум: Појачан притисак миграната на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке

У БиХ је у овој години ушло 1.045 миграната, а у посљедње вријеме јача притисак у вези са њиховим кретањем на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке, рекао је Срни директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.
Дарко Ћулум (фото:mojkontakt.com) -
Дарко Ћулум (фото:mojkontakt.com)

Ћулум је послије сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ у Сарајеву изјавио да је из контингента миграната који су до јуче ушли у БиХ њих 868 изразило намјеру за подношење захтјева за азил.

Према подацима безбједносних институција, додао је Ћулум, у БиХ тренутно борави 3.940 мигранта.

- У посљедње вријеме биљежимо посебан притисак на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке одакле траже излаз да би кренули ка земљама ЕУ. Осим узнемиравања грађана нису забиљежени већи инциденти, али су мигранти изузетно нервозни и дрски у контакту са полицијским службеницима - нагласио је Ћулум.

Он је поновио да је велики проблем у вези са процесуирањем миграната који врше кривична дјела.

- Они морају бити процесуирани без обзира на то да ли је познат или не њихов идентитет. Ове године су евидентирана четири кривична дјела која су починили мигранти, а полиција Српске је открила и једно кривично дјело које се односи на кријумчарење миграната - истакао је Ћулум и додао да ће инсистирати код партнерских агенција да питање процесуирања буде уређено.

Ћулум је рекао да је на сједници Оперативног штаба за питање миграција у БиХ констатовано да је мигрантима пружена адекватна здравствена, хуманитарна и друга помоћ током боравка у БиХ.