latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:40 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Припадници четири кантонална МУП-а у потрази за Гачићем

Оперативном акцијом потраге за вишеструким убицом Едином Гачићем, који је већ седам дана у бјекству, руководи Федерална управа полиције у сарадњи са МУП-овима Сарајевског, Средњобосанског, Зеничко-добојског и Херцеговачко-неретванског кантона.
Един Гачић (фото:insajder.in) -
Един Гачић (фото:insajder.in)

- У акцију се јуче укључио и тим Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ и  заједнички врше претрес објеката и подручја у Суходолу, према Кисељаку и Крешеву. То подручје надлијећу хеликоптер и дронови. Јединице МУП-а Средњобосанског кантона прегледају подручје Крешева до Лепенице и иду у сусрет полицајцима који претражују подручје у Сарајевском кантону - рекао је замјеник директора ФУП-а Енсад Корман за федералне медије.

Корман је додао да је у контакту са Полицијском управом Источно Сарајево чији припадници прегледају подручје свог дјеловања и  истакао да се провјеравају и дојаве грађана о могућем кретању одбјеглог Гачића.

Позивајући се на изворе блиске истрази, а након обављених разговора са особама које су биле у затвору са Гачићем, портал "Кликс" преноси да све указује на то да је он помно планирао свој крвави поход.

Тако је Гачић, који је из затвора изашао у јулу 2017. године, у затвору тренирао и вјежбао своје тијело да издржи у оваквим ситуацијама, са минимално хране и воде.

- Био је припадник `Ел муџахедин` јединице, а ко зна ко га је све обучавао. Да је добро обучен показује његово понашање. Он се креће уз пругу и не оставља траг, а од раније знамо да је за пребацивање користио воз. По конфигурацији тијела се види да је добро трениран и због тога преживљава - рекао је овај извор.

Полицијски службеници су пронашли трагове који указују на то да је био на одређеним локацијама, али је још на корак испред њих.

Према истом извору, он је асоцијална особа, психопата и шизофреник, али врло добро зна шта ради и ужива у томе, јер се то види по начину убијања.

Полицијски службеници су све ресурсе и људство уложили у потрагу за овим опасним убицом. Стигла је и помоћ из других кантона Федерације БиХ и до поднева је на терену већ нових 130 полицијских службеника.

Одбјегли вишеструки убица Един Гачић /42/ осумњичен је да је у суботу, 9. фебруара, убио припадника Федералне управе полиције Махира Бегића на локалитету Суходол у близини Тарчина.

Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево расписала је оперативну потрагу за Гачићем у којој се наводи да је наоружан и опасан.

Гачић, који је у рату био припадник злогласног одреда "Ел муџахедин", 1998. године убио је бившег саборца, а 2002. године своју мајку.

Он је прошле седмице на подручју општине Коњиц убио Сауда Султанића и од тада је у бјекству.