latinica  ћирилица
11/02/2019 |  14:47 ⇒ 15:03 | Аутор: Вечерње новости

Клокић: Српска прва одговорила на све упитнике ЕУ

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, о плановима Републике Српске у вези са представништима у иностранству
Златан Клокић (фото: Д. Поздеровић) -
Златан Клокић (фото: Д. Поздеровић)

Република Српска ће у наредном периоду јачати мрежу својих представништава у иностранству. То се посебно односи на земље с којима Српска већ сада има одличну сарадњу. Размишљамо и о отварању представништва у Кини, каже у интервјуу за "Новости" министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, и додаје да ће рад бити усмјерен и на европске интеграције јер БиХ вјероватно ове године очекује и кандидатски статус.

Како оцењујете резултате рада представништава Републике Српске?

- У зависности од земаља гдје се налазе, нека имају више привредни, а друга политички значај, али генерално смо задовољни радом. Јача сарадња са дијаспором и међународна сарадња су наш циљ, а то значи и већу активност и за представништва Републике Српске. Посљедње у низу је отворено у Санкт Петербургу. Има вишеструки значај за Српску. Санкт Петербург броји више од седам милиона становника и јасно је да се ради о значајном тржишту.

Колико је реално да Српска отвори представништво у Кини?

- Када се гледа обим сарадње Републике Српске са Кином, логично је да се размишља и о отварању представништва Српске у тој земљи. Сада већ бивша амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо била је и остала велики пријатељ Српске и увек је истицала да нису битне бројке, већ да је битна воља да се гради партнерски однос са НР Кином. Имамо добру сарадњу преко њихове амбасаде у БиХ. Реализовани су и велики пројекти, попут изградње ТЕ "Станари". Други су на путу реализације.

Министарство на чијем сте челу је промјенило назив. Шта то доноси?

- Промјеном назива министарства (раније за економске односе и регионалну сарадњу) промијењене су и одређене надлежности. Фокус је сада стављен на европске интеграције и међународну сарадњу са земљама у окружењу, али и са дијаспором, што је и један од кључних републичких циљева. Очекујемо да ћемо заједно са кабинетом предсједника Републике Српске унаприједити тај однос. Велики број људи у дијаспори су значајни привредници у својим срединама и могу нам бити значајни партнери.

Како дијаспору додатно укључити у развој Српске?

- Дијаспора је потенцијал који није довољно искоришћен. У наредном периоду преко привредних форума у иностранству очекујемо да тај потенцијал више искористимо. Један од циљева биће и мапирање људи по дијаспори који могу бити од помоћи за Српску.

Како оцењујете активности Владе Републике Српске по питању пута БиХ према ЕУ?

- Када говоримо о европском путу, Република Српска је прва завршила све своје обавезе и одговоре на додатни упитник од стране Европске комисије. Влада је на посљедњој сједници верификовала и 76 одговора на додатни упитник ЕК. Тим потезом Влада Републике Српске је прва у БиХ завршила посао око верификовања одговора.

 Гдје је онда кочница око завршетка тог посла у БиХ?

- Неажурност у цијелом процесу је на Дирекцији за европске интеграције БиХ. Сада је на Дирекцији да сва питања преведе и прослиједи ЕК. Након тога слиједи оцјена и да се каже да ли БиХ добија кандидатски статус или не. Благи сам оптимиста да БиХ може добити кандидатски статус до краја године.

Министартво је отворило и профиле на друштвеним мрежама?

- Циљ је да све активности представимо јавности и на друштвеним мрежама. Грађани су сада у могућности да постављају сва питања која их интересују у овом ресору. На тај начин смо се приближили грађанима и њима смо на услузи.