latinica  ћирилица
11/02/2019 |  15:17 | Аутор: Б92

Човић: Сплит не може да се пореди са Татоном, ово је покушај линча

Предсједник СД Црвена звезда Небојша Човић истакао је да инцидент у Сплиту никако не може да се пореди са случајем убиства Бриса Татона.

Неколико Хрвата напало је ватерполист Црвене звезде док су сједели у кафићу на Риви уочи гостовања локалном Морнару у суботу.

- Да не би опет било замјена теза и помињања Татона, једна је навијачки сукоб, а друго када су нападнути спортисти. Ови момци нису дали ниједан повод да буду нападнути, а услиједио је организован напад шипкама, ножевима... Овдје се ради о покушају линча и то напомињем да хрватско правосуђе не би опет правило неке егзибиције - рекао је Човић.

Човић је истакао да је ово био организован напад, али и додао да Звезда, за сада, неће иступати из регионалне лиге.

- Сплит је постао град случаја, прије неколико година су нацртали кукасти крст на Пољуду. Они се слично понашају кад дођу и Динамо и Цибона. Они имају халуцинацију према Звезди. Утисак је да тим градом управља Торцида, а то свакако нису вриједности ЕУ, чији, је, Хрватска члан - поручио је Човић.

Тренер Александар Филиповић објаснио је да је екипа све вријеме од уласка у Хрватску имала обезбеђење.

- Приликом уласка у Хрватску имали смо обезбјеђење. Послије тренинга старија група играча ме питала да ли могу до града. Били су у цивилним јакнама и нормално обучени. Испод јакне су имали тренерке са грбом, али се то није видјело. Полиција која нас је пратила их је пустила да се прошетају, јер нису имали никаквих обиљежја. Они нису шетали ривом у јакнама, нити било кога провоцирали - рекао је Филиповић.

Потпредсједник СД ЦЗ Стојан Вујко изјавио је да све што се дешавало нема везе са утакмицом, нити са ривалством, него има много ширу слику.

- Апелујем на хрватске политичаре да утичу на свијест свог народа и да је такво понашање недопустиво - рекао је Вујко.