latinica  ћирилица
11/02/2019 |  15:29 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Пантић: Филм о Степинцу треба да алармира јавност у Српској

Филм о контроверзном хрватском бискупу Алојзију Степинцу, приказан на програму Хрватске телевизије, представља покушај фалсификовања историје и требало би да алармира цјелокупну јавност у Републици Српској, историчаре, архиваре и политичаре, рекао је предсједник Удружења потомака жртава усташког злочина "7. фебруар 1942. године" Небојша Пантић.

Пантић је рекао Срни да је овај филм обичан памфлет, те покушај Хрватске да фалсификовањем историје, докумената и тенденциозним изјавама у јавности о Степинцу, који је био саучесник злочина, буде створена слика о њему као о свецу.

- Филм оставља горак утисак на све потомке жртава усташког злочина - рекао је Пантић.

Он је навео да најновије приказивање овог филма представља покушај ослобађања Степинца одговорности од учествовања у злочину током Другог свјетског рата.

Документарно-играни филм "Алојзије Виктор Степинац", у продукцији Хрватске радио-телевизије, претпремијерно је приказан у Надбискупско-пасторалном институту на Каптолу, а премијерно је приказан синоћ на Првом програму ове телевизије.

Удружење "7. фебруар 1942. године" формирано је недавно у Бањалуци, а бавиће се прикупљањем документације о усташком злочину над Србима у селима Дракулић, Шарговац и руднику Рековац у Другом свјетском рату са циљем да буде направљен документарно-музејски простор.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете.

Усташе су убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама и ножевима под командом Јосипа Мишлова и петрићевачког жупника фра Вјекослава Филиповића из гарде Анте Павелића такозваног "Тјелесног здруга".

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања буде служен парастос у Дракулићу.