latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:28 ⇒ 16:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајани: Нема извињења Хрватској и Словенији!

Представник кабинета предсједника Европског парламента Антонија Тајанија изјавио је данас да његова изјава, да су Истра и Далмација италијански, није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње, преноси Танјуг.
Антонио Тајани - Фото: Screenshot/YouTube
Антонио ТајаниФото: Screenshot/YouTube

"Он никада није рекао да су Истра и Далмација дио Италије. Било би лудо то тврдити. Истра и Далмација су Хрватска", речено је за хрватски сајт Индекс у Тајанијевом кабинету.

Тајани је у недјељу присуствовао церемонији поводом Дана сјећања у околини Трста и одржао говор током којег је узвикнуо: "Живио Трст, живјела италијанска Истра, живјела италијанска Далмација!", што је изазвало бројне реакције у Хрватској и Словенији.

Из Тајанијевог кабинета су поручили да је он говорио у историјском контексту.

"То је препознавање историје и важно је да сви знају историју како не бисмо старе грешке понављали у будућности. Није коректно рећи да је Тајани икога оптуживао или правио подјеле, он је комеморирао жртве италијанске стране, али и све жртве тог несрећног периода", речено је у кабинету, уз коментар да су свјесни да су Истра и Далмација сада дио Хрватске и да је Тајани говорио о "оном времену".

"Комеморирали смо то вријеме у којем се то догодило. Говорио је о том ратном времену у којему су људи убијени и у којем су многи Италијани избјегли из Далмације. Рат је лош за све. Тајани није говорио о садашњости, па он је гласао да Хрватска уђе у ЕУ", речено је у кабинету.