latinica  ћирилица
11/02/2019 |  16:51 | Аутор: СРНА

Поступак против Салиховића пренесен на сарајевски Општински суд

Суд БиХ донио је рјешење којим се поступак против некадашњег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића, оптуженог за злоупотребу положаја или овлаштења, преноси на сарајевски Општински суд, потврдио је адвокат Рифат Коњић.
Горан Салиховић - Фото: РТРС
Горан СалиховићФото: РТРС

Он је рекао да се предмет преноси сарајевском Општинском суду ради обезбјеђивања непристрасног и правичног суђења.

На ову одлуку Суда жалбу су изјавили и Тужилаштво БиХ и одбрана, преноси Бирн.

Салиховића оптужница терети да је прибавио имовинску корист у износу већем од 50.000 КМ, односно да је као главни тужилац Тужилаштва БиХ од фебруара 2013. до септембра 2016. поступао супротно одлуци о условима и начину кориштења средстава за репрезентацију и поклоне, чиме је прекорачио лимит потрошње у земљи и иностранству на мјесечном нивоу.

Приликом службеног путовања из Париза, како је наведено у оптужници, Салиховић је 29. априла 2015. заједно са својим сарадницима и пратиоцем Дирекције за координацију полицијских тијела, због туристичког обиласка града, упркос упозорењима, закаснио и пропустио лет за који су имали повратне карте.

Због тога су морали да купе нове карте, које је Салиховић, према оптужном акту, платио својим новцем. Он је по повратку руководиоцу Одјељења за материјално-финансијске послове наложио да му рефундира 3.874 КМ, потом је Дирекција за координацију полицијских тијела за свог запосленог Тужилаштву вратила 1.291 КМ.

Салиховић је недавно у Суду БиХ негирао кривицу према наводима оптужнице.

Претходно је Салиховић у дисциплинском поступку смијењен са позиције главног тужиоца и остао да ради као тужилац Тужилаштва БиХ. Међутим, Тужилаштво БиХ недавно је обуставило дио кривичне истраге јер је против Салиховића вођен дисциплински поступак о истим околностима.