latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:22 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Потрага за Едином Гачићем и даље траје

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упутио је телеграм саучешћа министрима унутрашњеих послова Федерације и Кантона Сарајево, због убиства полицајца Махира Бегића. Више од 1.200 полицајаца укључено је у потрагу за одбјеглим Едином Гачићем, који се сумњичи за убиство Бегића и Сауда Султанића. Подршку пружа и Полиција Републике Српске, која је на подручју Источног Сарајева појачала редовне и специјалне снаге. Према писању федералних медија, Влада сарајевског Кантона сутра ће донијети одлуку о новчаној награди за информацију, која би помогла у хватању Гачића.

Становници Хаџића и околних села живе у страху, вишеструки убица и бивши муџахедин Един Гачић вјешто избјегава полицијске потјере. Ратно искуство у злогласном одреду Ел Муџахид користи да преживи, креће се опрезно неприступачним тереном, вјешто крије траг и мирис, троши минималне количине воде и хране.

Фокус полицијске претраге је на подручју Суводола у општини Хаџићи. Мјештани су озбиљно схватили ситуацију, сарађују са Полицијом и дојављују свако сумњиво кретање.

- Сви позиви који се упућени према нама се провјеравају и овом приликом позивамо грађане уколико имају било какву информацију да је подјеле са полицијским службеницима. Ми смо добили појачање из других Кантона - истиче Сувада Кулудија, портпарол МУП-а кантона Сарајево.

Помоћ пружа и Полиција Републике Српске. Све корисне информације размјењују са колегама у Федерацији, о томе су данас разговарали челни људи двије Полиције.

- Што се тиче ПУ Источно Сарајево ми смо појачали рад на терену, редовне снаге су ТУ, али и Јединица за подршку, као и САЈ МУП-а Републике Српске. Ради се опасном лицу које има искуство у рату, био је у јединици Ел Муџахид - поручује Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске.

Един Гачић први пут је убио 1998. године свог саборца из Одреда Ел муџахид, а 2002. године своју мајку. Његово понашање и скривање подсјећа одбјеглог убицу Јунуза Кечу по коме је снимљени филм "Кудуз". И Гачић и Кечо убили су и скривали се на приближно истом реону, с тим што је након вишемјесечне потјере Кечо ухапшен и осуђен, а Гачић још увијек на слободи задаје страх локалном становништву.