latinica  ћирилица
11/02/2019 |  18:36 ⇒ 12/02/2019 | 07:52 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада ће помоћи поплављеним мјештанима Језера (ФОТО)

Влада Српске ће помоћи становицима општине Језеро, који су претрпјели штете од поплаве прије седам дана, најавио је премијер Радован Вишковић, током посјете општини. Након разговора са општинским руководством, договорено је и улагање у регулисање тока ријеке Јошавке, чиме би овдје трајно био ријешен проблем поплава.

На удару прошлоседмичне поплаве нашао се и дом самохране мајке Зоране Вујић и њених петоро дјеце, који живе у алтернативном смјештају, чиме су додатно погоршани ионако лоши услови у којима ова породица живи. Данас их је посјетио премијер и најавио да ће Влада помоћи у трајном рјешавању њиховог стамбеног питања.

вишковић, обилазак, радмила, томић

Влада ће помоћи и осталим становицима Језера који су били поплављени, најавио је Вишковић, рекавши да се рад комисије, која је била задужена за попис и процјену штете, приводи крају. Општина Језеро са поплавама се суочава више од три деценије, од изградње Хидроелектране Јајце.

Иако мала притока Пливе, ријека Јошавка прави велике проблеме мјештанима Језера. Регулисање њеног тока требало би да трајно ријеши овај проблем.

А за те намјене биће издвојено око 600.000 КМ, од чега би половину износа требало да финансира Влада, а преосталу половину Развојни програм УНДП.

- Санацијом корита ријеке Јошавке спријечићемо поплаве. Поплаве су почеле након изградње хидроелектране Јајце, а интензивне разговоре водиће представници Владе са руководством ове хидроелектране да би проблем, уз санацију корита, био ријешен - допоручио је премијер Вишковић.

Снежана Ружичић, начелница општине Језеро, навела је да се општина Језеро неколико деценија суочава са поплавама које узрокује ријека Јошавка.

Радован Вишковић и Снежана Ружичић

- Уз подршку Владе Републике Српске и Фонда солидарности рјешаваћемо проблеме са којима се суочавамо. Када завршимо имовинско-правне односе вјерујем да ћемо почети санацију корита ријеке Јошавке, јер је пројектна документација завршена. 

Најава трајног рјешења мјештане је обрадовала више од најављене финансијске помоћи. Вријеме, је, кажу, да овај проблем коначно буде ријешен.

Вишковић је са општински руководством разговарао и о реализацији других инфраструктурних пројеката, као што је мост преко ријеке Пливе, вриједан такође око 600.000 КМ, а истакнуто је да је, уз помоћ Владе, завршена је и изградња школске спортске сале, вриједне 200.000 евра. Током посјете Језеру, Вишковић је посјетио и два приватна привредна субјекта који су извозно оријентисана.