latinica  ћирилица
11/02/2019 |  19:27 | Аутор: СРНА

УН: Брисел да призна злочине из периода колонизације

Стручњаци УН за људска права позвали су власти Белгије да признаје опсег злочина почињених у периода колонизације, како би се суочиле са данашњим расизмом у белгијском друштву.
Брисел  (Фото: Sputnik/ Yuryi Abramochkin) -
Брисел (Фото: Sputnik/ Yuryi Abramochkin)

Предсједавајући Радне групе стручњака УН за особе афричког поријекла Мичал Балцерзак изјавио је да би белгијска Влада требало да прегледа уџбенике како би се осигурало тачно преношење историјских чињеница у вези са трагедијама из прошлости и злочина почињених у периоду колонизације.

Он је након посјете стручњака Белгији истакао да би белгијске власти требало да усвоје акциони план борбе против расизма у земљи, јавио је Спутњик.

Балцерзак је рекао да су пронађени докази да расна дискриминација постоји у белгијским институцијама, те да је због тога неопходно усвајање заједничког државног плана акције за борбу против расизма.

- Особе афричког поријекла изложене су дискриминацији у вези с економским, социјалним и културолошким правима, укључујући преусмјеравање са редовног на стручно образовање, смањење шанси за запошљавање и дискриминацију на тржишту некретнина - нагласио је Балцерзак.

Белгијско колонијално царство обухватало је територије данашњег Бурундија, Демократске Републике Конго и Руанде.

Владавина Белгије у овим подручјима за резултат је имала значајно смањење популације, усљед масивног насиља, глади и ширења зараза.