latinica  ћирилица
11/02/2019 |  20:33 ⇒ 12/02/2019 | 11:57 | Аутор: klix.ba

Спорна одлука РАК-а може угрозити цијели процес дигитализације (ФОТО)

Процес дигитализације у БиХ поново се нашао у проблему, а према мишљењу експертског тима Јавних РТВ сервиса, проузроковао га је РАК, односно Савјет Регулаторне агенције за комуникацију.
Дигитализација - Фото: РТРС
ДигитализацијаФото: РТРС

У писму Министарству комуникација и транспорта БиХ, експертски тим Јавних РТВ сервиса износи низ разлога који, према њиховом мишљењу, неважећим чине посљедње битне одлуке Савјета РАК-а.

- Правило и одлука које је донио Савјет РАК-а, а који је у техничком мандату већ годину и по, није требало да буду донесени. Ми са три јавна сервиса смо у августу прошле године упутили примједбе на дато правило, а ниједна није узета у обзир. То је правило у супротности са Стратегијом о дигитализацији коју је усвојио Савјет министара, у супротности са Одлуком о измјени и допуни стратегије и у супротности са Одлуком РАК-а о додјели мултиплекса - рекао је Здравко Шавија, руководилац експертског тима Јавних РТВ сервиса.

Писмо Министарству комуникација и транспорта БиХ (Фото: Кликс)

Мултиплекс је уређај који пакује више ТВ програма у један транспортни стрим. Мултиплекс А емитује осам програма, Б емитује 16 програма и у њега се улази у другој фази Стратегије дигитализације. Како Шавија каже, према одлуци Савјета министара и тендерска документација тренутно се прилагођава другој или Б фази. Сви приватни и комерцијални програми могли би да уђу у мултиплекс А и Б.

- Измјена и допуна стратегије из 2016. године подразумијева да се мултиплекс А и Б додјељује и јавним и комерцијалним станицама. А овим правилом РАК-а додјељује се мултиплекс Ц и сада су ту три мултиплекса. Ми смо само једну фазу завршили и сада улазимо у другу фазу. Ова три мултиплекса не могу бити попуњена, јер у БиХ постоје три јавна сервиса и 40-ак приватних станица. И сада смо у ситуацији да у А и Б имамо три јавна сервиса, а у Ц пет комерцијалних канала који имају националну фреквенцију. Такође, мултиплекс Ц се не може активирати прије завршетка аналогног емитовања, а тога нема док сервиси не заврше дигитализацију. Зато је ово довођење у заблуду правних лица који ће конкурисати на неки јавни позив. Не може се радити против одлука Савјета министара и не може Савјет РАК-а бити изнад њих - објашњава Шавија.

Писмо Министарству комуникација и транспорта БиХ (Фото: Кликс)

Јавни РТВ сервиси траже да се процес настави, да се окончају друга и трећа фаза. Такође, каже Шавија, Министарство комуникација и транспорта води посао за мултиплекс А и Б, и тако нема смисла да РАК води мултиплекс Ц.

Влада Републике Српске ће у четвртак одлучивати о одлуци Савјета РАК-а.

- Не може се неким правилом донијети документ којим се врши расподјела државног добра. Ми из јавних сервиса не желимо да учествујемо у томе. Овај ће проблем бити на сједници Владе Републике Српске. Не може нико себи узети за право да 49 одсто покривености државе фреквенцијама, односно оно шта се односни на Републику Српску, дијели по свом нахођењу. Ја не могу прејудицирати шта ће Влада закључити, али мислим да ће Влада донијети одлуке у циљу заштите фреквентног спектра. Дигитализација је сада у јако лошој ситуацији - закључио је Шавија.