latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:21 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Фазлић: Хитно ограничити број миграната

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић упозорио је на данашњем састанку са представницима Делегације ЕУ у БиХ да се хитно мора ограничити број миграната који долазе и бораве у Бихаћу и кантону, те много озбиљније контролисати прихватни центри.
Шукрет Фазић - Фото: РТРС
Шукрет ФазићФото: РТРС

Он је похвалио одређене реализоване пројекте међународних организација, али и затражио још озбиљнији ангажман и помоћ у рјешавању нагомиланих проблема у граду и кантону.

- Стално понављамо да је неопходно да држава успостави стратешко управљање и надзор над ситуацијом с мигрантима и избјеглицама на подручју Унско-санског кантона. Мора се под хитно ограничити број миграната који долазе и бораве у Бихаћу и кантону, као и много озбиљније контролисати прихватни центри. Надамо се да ту могу помоћи и представници Делегације ЕУ у БиХ - истакао је Фазлић.

Представници Градске управе Бихаћ на састанку су изразили забринутост и незадовољство због поступања хрватске полиције у овој ситуацији, односно враћања миграната и избјеглица у Бихаћ мимо званичних граничних прелаза.

Представници Делегације ЕУ у БиХ и Бихаћа разговарали су о актуелној ситуацији у вези са мигрантима и избјеглицама, смјештајним капацитетима за ову популацију, те пројектима повезаних са безбједношћу грађана које финансира ЕУ, преносе федерални медији.

- Обезбиједили смо 9,2 милиона евра помоћи за мигрантску кризу на подручју БиХ и наравно с нашим партнерима контролишемо утрошак тих средстава. У Бихаћ смо дошли да видимо шта можемо урадити када је ријеч о реализацији пројеката који побољшавају безбједност грађана и страних држављана који ту тренутно бораве, као што је санација система уличне расвјете - рекао је шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Ричард Маша.

Он је истакао да ће посјета бити искориштена и да би се упознали о свим изазовима са којима се суочава локална заједница.