latinica  ћирилица
14/02/2019 |  08:39 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Његовање српског језика - најважнија дјелтност међу младима

Његовање српског језика једна је од најважнијих дјелатности међу младима у Србији, изјавила је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама Драгана Милошевић.
Драгана Милошевић - Фото: СРНА
Драгана МилошевићФото: СРНА

- Неговање српског језика и изражавање је једна од најважнијих делатности на нашим просторима, јер су управо култура говора и његово унапређење веома битни за младе и њихов лингвистички развој - рекла је Милошевићева на синоћњој едукативној трибини о његовању добрих говорних навика, одржаној у новосадском насељу Телеп.

Она је изразила задовољство што је Министарство за културу и информисање, заједно са Удружењем "Изражајност", препознало културу говора као национални пројекат.

- Овај караван културе говора треба проширити и на српске заједнице ван граница, где наша деца више не похађају наставу на српском језику, већ га усвајају од родитеља. Управо њима треба представити богатство наше лексике и пренети лепоту изражавања на српском језику - истакла је Милошевићева.

О значају његовања културе говора за српски језик говорили су и комуниколог Слободан Роксандић и професор дикције на Факултету драмских умјетности Радован Кнежевић.

Присутнима у дворани Културне станице "Еђшег" обратио се и познати хуманитарац Арно Гујон који је испричао како је он као Француз достигао висок ниво изражајности на српском језику, учећи га свакодневно у протеклих шест година, од дана када је доселио у Београд.

Едукативну трибину организовало је Удружење за унапређење и развој културе јавног говора "Изражајност" које окупља стручњаке из области јавног наступа, дикције, невербалне комуникације, психологије и презентовања.

Културна станица "Еђшег" основана је 8. септембра 2018. године с циљем да се дјеца и одрасли кроз клупски приступ кретивно изразе у разним областима.