latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:19 | Аутор: СРНА

Вучевић: Нови Сад - носилац престижне европске титуле

Новосадски градоначелник Милош Вучевић данас је, поводом обиљежавања Дана државности Србије, представио на пријему у Бечу град Нови Сад, као актуелну Омладинску пријестоницу Европе /ОПЕНС 2019/.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

То је уједно било прво званично представљање Новог Сада као носиоца те престижне европске титуле, саопштено је на сајту градске управе.

- Пројекат ОПЕНС 2019. године је наш пројекат за будућност. Желимо да у овој и у свим предстојећим годинама, својим примјером помогнемо развоју и побољшању услова живота за младе у цијелој Србији - навео је Вучевић.

Он је нагласио да у Новом Саду одрастају феноменални људи који не сједе и не чекају да им неко пружи шансу, већ се за боре да би је искористили шансу за опште добро, за развој целокупне заједнице и за још боље услове које ће имати генерације послије њих.

Према његовим ријечима, Нови Сад је отворио врата за све креативне, добронамјерне људе који младост и образовање виде као највећи потенцијал за развој и желе да то искористе за заједничку будућност.

Он је прецизирао да Нови Сад има активну Канцеларију за младе, Новосадски омладински форум, те да млади учествују у комисијама за додјелу средстава за разне пројекте.

- Нови Сад, прије свега, има уређен систем и неколико пута дуплиране износе за финансирање пројеката у области омладинске политике. Град је и носилац дупле круне - Омладинска престоница Европе 2019. и Европска престоница културе 2021. године. То је град великих шанси у којем енергија и синергија младих чине да град незаустављиво напредује - навео је он.

Вучевић је додао да, према томе, није изненађујуће то што је најбољи светски туристички магазин и туристичких издавач "Лонли планет" /Лонелy Планет/, ставио Нови Сад на треће место глобалне листе најпожељнијих туристичких дестинација у 2019. години, уз образложење да је европска престоница културе и омиљен град младих људи.

Новосадски градоначелник искористио је прилику да више од 600 дипломата, представнике ОЕБС-а, аустријских државних органа упозна о најважнијим пројектима Новог Сада и да их позове да посјете чувену Српску Атину и сами увиде због чега је град заслужио престижне европске титуле.

Амбасада Србије у Аустрији организовала је данас поводом државног празника Србије, пријем за највише званичнике и то у једној од најрепрезентативнијих сала у Бечу.

Дан државности Србије обиљежава се у знак сјећања на Сретење, 15. фебруар, 1804. године када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије - Сретењски устав.