latinica  ћирилица
14/02/2019 |  16:49 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза угрожава привредне активности на подручју УСК

На подручју Унско-санског кантона је, због мигрантске кризе која је највише изражена на овом подручју, све сложенија економска ситуација, а привредне активности се смањују, указују Удружење послодаваца Федерације БиХ и Групација послодаваца УСК-а.
Мигранти у Бихаћу (архив) - Фото: РТРС
Мигранти у Бихаћу (архив)Фото: РТРС

Послодавци наводе да је мигрантска криза један од највећих разлога због којих у прошлој години на подручју УСК-а готово да није било значајнијих инвестиција, којих ионако није било довољно.

- Неадекватно рјешавање статуса миграната резултирало је повећаним степеном несигурности. Посебно забрињава чињеница да је у прошлој години знатно повећан број младих образованих људи са подручја Кантона који одлазе у треће земље - наводи се у саопштењу Удружења послодаваца ФБиХ и Групације послодаваца УСК.

Послодавци упозоравају да се мигрантска криза може негативно одразити и на долазак туриста у УСК и развој туризма, чиме ће директно и индиректно бити угрожене и друге привредне гране на подручју овог кантона.

У саопштењу се додаје да су УСК, а нарочито Бихаћ на чијем подручју се налази једини Национални парк "Уна", у развојним стратегијама нагласак ставили на јачање туристичке понуде и потенцијала ради додатног развоја и других привредних дјелатности.

- Нема назнака да би се ситуација у вези са мигрантском кризом могла побољшати у овој години. Из неких релевантих извора смо сазнали да Међународна организација за миграције на подручју Кантона већ планира активности за наредне три и више година. због неадекватне подршке институција БиХ, те сталних ексцеса и незадовољства миграната условима и статусом криза би врло брзо могла да ескалира, што би још више угрозило привредне активности - напомиње се у саопштењу.

Из ових организација позивају надлежне из институција са нивоа БиХ и ентитета да уложе додатне напоре с циљем системског рјешавања питања миграната на подручју УСК-а, нарочито у правцу јачања безбједносних мјера.

Они траже и да се подстицајним мјерама помогне компанијама са подручја УСК у којима су због мигрантске кризе заустављени раст, развој и ново запошљавање.