latinica  ћирилица
15/02/2019 |  08:18 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Отварање Српске куће у Подгорици

У Подгорици ће данас на Дан државности Србије - Сретење бити званично отворена Српска кућа коју је за потребе српских удружења и организација у Црној Гори купила Влада Србије за 3,4 милиона евра.
Амбасада Србије у Црној Гори (фото: mfa.gov.rs) -
Амбасада Србије у Црној Гори (фото: mfa.gov.rs)

Амбасада Србије у Подгорици организоваће пријем поводом Дана државности за званичнмике Црне Горе, Србије, дипломатског кора, те политичких и културних представника Срба у тој држави.

Српску кућу ће свечано отворити изасланик предсједника Србије Никола Селаковић у 13.00 часова, рекао је Срни извршни директор Српске куће Емило Лабудовић.

Синоћ је у изложбеном салону "Петар Лубарда" у Српској кући отворена колективна изложба радова српских сликара из Црне Горе у сусрет данашњем празнику.

У септембру прошле године Влада Србије уплатила је 500.000 евра за српске институције које дјелују у оквиру Српске куће, а то су Матица српска - Друштво у Црној Гори, Српска телевизија, Српски радио, "Српске новине", Српске електронске новине и Српска књижевна задруга у Црној Гори.

На челу Српске куће је Емило Лабудовић, Матице српске - Друштво у Црној Гори Јелица Стојановић, а на челу Информативног културног центра "Свети Сава", који обједињује све српске медије Момчило Вуксановић који је и предсједник Српског националног савјета у Црној Гори.

Српски национални савјет Црне Горе данас ће обиљежити Сретење и Дан државности Србије низом манифестација.

Прво је планирано полагање вијенца на спомен-обиљежје Љубу Јевтићу, Србину из Сребренице којег су непријатељи стријељали зато што није желио да стријеља цивиле по налогу аустроугарског окупатора у Првом свјетском рату.

Предвиђено је полагање вијенаца на заједничку гробницу српским војницима у Дољанима - Подгорица, који су страдали приликом одступања преко Црне Горе и Скадра.

Централно полагање вијенаца планирано је на спомен-обиљежје оснивачу српске модерне државе вожду Карађорђу, у Карађорђевом парку у Подгорици.

Потом ће бити отворен Српски информативно-културни центар "Свети Сава" у Подгорици, у оквиру Српске куће.