latinica  ћирилица
15/02/2019 |  12:44 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Ћурић изразио спремност за примјену дуалног образовања

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је град Требиње спреман да примијени дуалну политику образовања, чиме ће бити креиране уписне политике у складу са потребама тржишта у локалним заједницама. Тривићева је, након састанка са замјеником градоначелника Требиња Мирком Ћурићем, истакла да ће једна од првих примјена дуалног образовања бити у угоститељској школи, која ће на тај начин стварати квалитетне кадрове.
Наталија Тривић и Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Наталија Тривић и Мирко ЋурићФото: СРНА

- Образовни систем треба да сарађује са пословном заједницом, јер је кадар који ћемо производити у нашим школама онај који треба да буде усклађен са потребама рада како бисмо запослили будуће генерације - навела је Тривићева.

Она је истакла да ће се у наредном периоду радити и на развоју наставног плана и програма, али и едукацији наставника и учитеља.

Говорећи о манифестацијама у области културе у Требињу, Тривићева је рекла да ће ресорно министарство финансијски подржати "Дучићеве вечери поезије", наводећи да бројни фестивали у овом граду доприносе да га посјећују значајна имена домаће, регионалне и свјетске културне сцене.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић захвалио је Тривићевој за посјету, истичући да ће манифестација у част пјесника Јована Дучића подршком министарства добити на још већем значају, али и квалитету програма.

Он је истакао да је са Тривићевом размијенио искуство о пројектима и манифестацијама из области културе које реализују остале локалне заједнице у Републици Српској, истичући да је Требиње град од којег многи могу и да науче у тој области.

Ћурић је подсјетио да град, осим редовних стипендија, стипендира и дефицитарна занимања, дјецу која школу похађају у подручним одјељењима, те награђајује науспјешније студенте и ђаке.

Тривићева је претходно посјетила Основну школу "Вук Караџић" и Гимназију "Јован Дучић".

Она ће посјетити и подручну школу у селу Згоњево, гдје треба да буде основан центар за таленте, а предвиђена је и посјета Музеју Херцеговине.