latinica  ћирилица
15/02/2019 |  13:20 ⇒ 19:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вељку Одаловићу забрањен улазак на КиМ

Предсједнику владине Комисије за нестала лица и шефу Радне групе за нестала лица под покровитељством генералног секретара УН, Вељку Одаловићу прије два дана није дозвољен улазак на КиМ. Породице српских жртава данас затражиле хитну реакцију међународних званичника.

Вељку Одаловићу није дозвољен улазак послије вишечасовног задржавања на административном прелазу Јариње, саопштили су представници управних одбора удружења породица несталих, киднапованих и убијених лица на КиМ.

Поводом забране коју је донијело косовско министарство спољних послова, а на основу такозване "црне листе", породице српских жртава протестују и траже хитну реакцију међународних званичника, као и хитно укидање неосноване забране човјеку који се већ деценијама самопрегорно бори за проблеме породица несталих лица, наводи се у саопштењу.

"Од Специјалног представника Генералног Секретара УН Захира Танинија очекујемо да, у складу са својим мандатом, коначно стане на пут осионости оних који се очигледно залажу за обустављање овог хуманитарног и цивилизацијског питања", пише у саопштењу.

Даље се наводи да се од приштинске делегације у Радној групи за нестала лица очекује хитна реакција према привременим институцијама власти у Приштини.

Породице српских жртава такође очекују реакцију од Међународног комитета Црвеног крста, ЕУ и свих осталих релевантних чинилаца.

У саопштењу се наводи да извјештај МКЦК, који предсједава Радном групом Београд-Приштина, показује колико је учинила Комисија за нестала лица Владе Србије на челу са Одаловићем.

"Претражен је велики број локација које су резултирале проналаску посмртних остатака 900 лица албанске националности. Приштинској делегацији је од стране београдске делегације такође предато преко 2.500 докумената о несталим Албанцима", наводе представници удружења српских жртава.

Због онемогућавања несметаног уласка на територију КиМ председнику комисије за нестала лица Владе Србије, породице српских жртава на састанку одржаном 14. фебруара одлучиле су да преиспитају будућу сарадњу са свим међународним представницима на КиМ.

Овом забраном, оцјењује се у саопштењу, привремене институције послале су јасну поруку да желе да зауставе процес тражења и проналаска несталих лица у сукобима на КиМ.