latinica  ћирилица
15/02/2019 |  13:54 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Шпирић: Бошњачке партије би и са црним ђаволом против Срба

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је Срни да примјер Боснаско-подрињског кантона код избора делегата за Дом народа Федерације БиХ јасно потврђује да ће се бошњачке, "босанске" и све друге странке удружити с црним ђаволом само да одузму мјесто и права Србима.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- СДА је дозволила да минорна Либерлна странка постане важан фактор у доношењу одлука у федералном дому народа само зато што имају 'свог' Србина Мирсада Диздара и што ће тиме онемогућити Клубу Срба да утиче на избор потпредсједника ФБиХ и спријече да то буде Србин из СНСД - истакао је Шпирић.

Колико се год некоме чинило да је потпредсједник протоколарна функција, каже Шпирић, то није тачно јер Уставом и законома прописано је да је сагласност потпредсједника ФБиХ потребна да би се распустили домови Парламента када предсједник ентитета утврди да нису у могућности да донесу потребне законе.

Шпирић је нагласио да је сагласност потребна и за именовање Владе након консултација предсједника ФБиХ са премијером или кандидатом за премијера, али и Влада се може смијенити одлуком предсједника ФБиХ само уз сагласност потпредсједника.

- Зато се многи у ФБиХ отимају да буду Срби, а у том нечасном дерогирању Устава све странке у у том ентитету уједињује управо мржња према Србима. Другачије се не може објаснити овакав инжињеринг и исмијавање уставним одредбама, али и свим етичким нормама понашања - рекао је Шпирић.

Он је нагласио да није дилема хоће ли овакви делегати по функцији бити Срби а по национлности Бошњаци јер бошњачке странке не одустају од принципа "50+1" и с том тезом улазе у Дом народа и претварају га у грађански дом.

- Све то илуструје примјер Мирсада као Србина, Анала као Хрвата и Расима из реда осталих који су штит бошњачке политике према српској равноправности -  закључио је потпредсјендик СНСД-а Никола Шпирић.