latinica  ћирилица
15/02/2019 |  14:12 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Представљена апликација за процјену ликвидности предузећа

Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге представила је данас нови производ "Е-информатор", апликацију која са прецизношћу од скоро 98 одсто, може процијенити да ли ће одређени привредни субјекат у наредних 12 мјесеци бити ликвидан.
АПИФ - Фото: РТРС
АПИФФото: РТРС

Директорка АПИФ-а Јелена Ћетковић прије презентације новинарима у Бањалуци рекла је да ће овај производ, који је од данас доступан, побољшати пословне могућности привреднх субјеката и предузетника црпљењем података из девет регистара Агенције.

- Оног момента када настане промјена код било ког привредног субјекта она се види у нашем регистру. На основу свих тих података урадили смо услугу на основу које ће наши корисници сазнати какав је привредни субјекат са којим желе да ступе у пословни однос, да ли је ликвидан и како ће пословати у наредном периоду - појаснила је Ћетковићева.

Она је прецизирала да је на основу регистрације предузећа, регистра финансијских извјештаја и регистра жиро рачуна привредних субјеката АПИФ сачинио готов производ за привредне субјекте на основу којих ће знати стање траженог привредног субјекта.

- Претплатом или уговорним односом са АПИФ-ом пословни субјекат истог момента када дође до промјене на мејл добија податке о субјектима за које је показао интересовање - навела је Ћетковићева.

Професор Економског факултета у Београду Владимир Васић, који је радио да овој апликацији, рекао је да се ово за сада могло урадити једино у АПИФ-у, јер располаже подацима биланса стања и успјеха предузећа, као и са финансијским регистратором гдје се види које је предузеће и колико дуго било у блокади.

- Једино АПИФ има све те информација, те се могло кренути у изградњу тог комплексног модела који са прецизношћу од скоро 100 одсто може предвидјети шта ће се догодити у наредних 12 мјесеци са сваким привредним субјектом - додао је Васић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да је апликација коју је представио данас АПИФ нешто што је потребно привреди Републике Српске.

- Овакав пројекат је добар за привреду Српске, јер ће преко података којима располаже АПИФ доћи до лакше процјене да ли са неким привредним субјектом треба радити што ће смањити потенцијална дуговања између привредних субјеката и демотивисати послодавце да не плаћају своје обавезе према другом послодавцу - додао је Тривић.

Према његовим ријечима, послодавци ће имати увид о каквој се фирми ради, има ли и колика дуговања, што ће сигурно смањити и број судских процеса.

- Овај пројекат послужиће послодавцима као извор података са којом фирмом радити, а са којом не - закључио је Тривић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић сматра да ће нове услуге АПИФ-а поспјешити пословање Агенције.

Он је додао да ће Министарство, различитим мјерама, поједноставити и убрзати рад привредним субјектима. /