latinica  ћирилица
15/02/2019 |  14:16 | Аутор: Б92

Мурињу не треба посао, он живи од обештећења за отказ

Бивши менаџер Манчестер јунајтеда, Реала, Интера и Челсија, Жозе Мурињо, не жури са налажењем новог посла.
Жозе Мурињо - Фото: Getty Images
Жозе МурињоФото: Getty Images

Португалац, који се растао са Манчестер јунајтедом 18. децембра прошле године, још не зна гдје ће наставити тренерску каријеру, али како ствари стоје не мора ни да жури.

Острвски медији су пренијели да је Мурињо само од обештећења, које је добио због превремено прекинуте сарадње, два пута у Чеолсију и једном у Јунајтеду, зарадио ни мање ни више него 51 милион евра.

Само је од Манчестер јунајтеда, са којим је био у новом трогодишњем уговору, зарадио 19,6 милиона фунти.

Клуб са "Олд Трафорда" је тих 19,6 милиона евра завео у финансијским извјештајима као "посебне трошкове", тако да је занимљиво да су само на име обештећења тренерима које су отпустили послије одласка Алекса Фергусона у пензију, Дејвиду Мојесу, Лују ван Галу и Жозеу Мурињу, платили укупно 33,2 милиона фунти.

Што се тиче Муриња, он не мора да брине. Осим што је за 12 година зарадио на сопственим отказима, има и бројне уносне спонзорске уговоре.

Само за четири дана коментарисања мечева на Мундијалу у Русији прошлог љета, за "Руссиа Тодаy", добио је 1,71 милиона фунти. Исти канал ће платити Муриња и наредног мјесеца у наставку Лиге шампиона, чије ће утакмице такође коментарисати, а зарадио је и 120.000 коментаришући прошлог мјесеца Премијер лигу и Куп Азије за канал "beIN Sports".

Ваљда је сада јасно због чега заиста и не мора да размишља о тренерском позиву којег се, барем према посљедњим резултатима, очигледно заситио.