latinica  ћирилица
15/02/2019 |  14:20 | Аутор: СРНА

Предложено укидање првостепене пресуде Сањину Сефићу

Тужилаштво Федерације БиХ предложило је Врховном суду ФБиХ да укине првостепену пресуду Сањину Сефићу који је прошле године осуђен на 14,5 година затвора због изазивања саобраћајне несреће у Сарајеву у којој су погинуле студенткиње Селма Агић и Едита Малкоч, те да суђење буде поновљено.
Сањин Сефић  (Фото:nezavisne.com) -
Сањин Сефић (Фото:nezavisne.com)

У кривичном предмету против Сефића, федерално тужилаштво предложило је да жалбе тужиоца и оштећених буду уважене, да буде укинута првостепена пресуда и предмет враћен Кантоналном суду на ново суђење.

Предложено је и да жалба браниоца оптуженог Сефића биде одбијена као неоснована, саопштено је из Тужилаштва ФБиХ.

Сањин Сефић је 10. октобра 2016. године у Сарајеву, возећи аутомобил "голф шест" брзином од око 105 километара на час и прошавши кроз црвено свјетло на семафору, усмртио Селму Агић и Едиту Малкоч, након чега је побјегао.

Он је 12. октобра 2016. године ухапшен у Новом Саду, а 9. јануара 2017. године изручен правосуђу БиХ.

Поступак против Сефића и његових саучесника почео је 21. марта 2017. године пред Кантоналним судом, да би четири мјесеца након почетка судског процеса, главни претрес био поновљен због законских посљедица одгађања неколико рочишта.

Сефић је пресудом Кантоналног суда у Сарајеву од 26. септембра проглашен кривим за тешко кривично дјело против безбједности јавног саобраћаја и неуказивање помоћи повријеђеном лицу након саобраћајне несреће, те осуђен на јединствену казну затвора од 14,5 година.

Његова сестра Сара Сефић, те Дино Алић, Амар Салиховић и Сауд Нишић, који су били осумњичени да су му помагали да побјегне из БиХ, ослобођени су оптужби.