latinica  ћирилица
15/02/2019 |  15:18 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Цитогенетичка лабораторија водећа у БиХ

Цитогенетичка лабораторија Одјељења за медицинску генетику Завода за клиничку лабораторијску дијагностику у Универзитетском клиничком центру Републике Српске водећа је у БиХ по броју урађених пренаталних цитогенетичких анализа.
Бањалука -УКЦ - Фото: СРНА
Бањалука -УКЦФото: СРНА

Из УКЦ-а је саопштено да је то једина таква лабораторија у Српској, која пружа услуге за читаво подручје Републике, као и да је од 2009. до 2019. године примљено 8.611 узорака плодове воде, из којих је урађена анализа кариотипа плода.

- У јануару ове године навршило се пуних 10 година од увођења пренаталне цитогенетичке дијагностике и 50 година постојања Цитогенетичке лабораторије у нашој установи - навели су из УКЦ-а.

Из ове институције су нагласили да откривање хромозомских аберација у плодовој води има огроман значај у превенцији рађања дјеце са тешким аномалијама и поремећајима у психомоторном развоју.

из УКЦ-а истичу да лабораторија посједује квалитетну и савремену опрему, те стручно и едуковано особље које чине молекуларни биолози и биолози, специјалисти медицинске генетике, биолози на специјализацији из ове области и лабораторијски техничари.

Рад у Одјељењу за медицинску генетику подразумијева мултидисциплинарни приступ и сарадњу са Генетским савјетовалиштем Клинике за дјечије болести, али и љекарима гинеколозима из Клинике за гинекологију и акушерство.

- У Генетском савјетовалишту се постављају индикације за цитогенетичке анализе, док се узорци плодове воде узимају у Клиници за гинекологију и акушерство - појаснили су из УКЦ-а.

У Одјељењу за медицинску биохемију Завода за клиничку лабораторијску дијагностику ради се комбиновани скрининг трудница на тризомије 21, 18 и 13 у првом тромјесечју трудноће.

- Радимо и цитогенетичке анализе из периферне крви, кариотип из коштане сржи код леукемија, као и молекуларну дијагностику урођених тромбофилија. У плану је увођење нових тестова, који се користе у дијагностици и праћењу терапије код леукемија и других обољења - навели су из УКЦ-а.