latinica  ћирилица
15/02/2019 |  15:56 ⇒ 16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђаци у Јапану засадили српске шљиве на Дан државности Србије

На Сретење, поводом Дана државности Републике Србије, званичници јапанског града Хофуа одлучили су да засаде српске шљиве у дворишта свих 28 школа на територији тог града, саопштило је Удружење Адлигат.
Јапански град Хофу - Фото: Wikipedia
Јапански град ХофуФото: Wikipedia

Шљиве су садили ђаци школа у Хофуу.

У школи "Саба", која има пријатељске односе са ОШ "Свети Сава" из Сремске Митровице, шљиве је засадило 67 првака ове школе, који су са собом цијели дан носили српске заставе.

Сађењу шљива придружио се и градоначелник тог града Јатука Икеда, предсједник Скупштине града Хофуа Манабу Матсумура, начелник управе за просвјету Минору Ејама, додаје се у саопштењу.

Они су, заједно са школарцима, узели лопате и саднице српских шљива у руке и тако прославили Дан Србије.

Како се наводи у саопштењу, град Хофу у Јапану воли Србију као ријетко који град на свијету и током Олимпијских игара идуће године биће домаћин српским одбојкашицама.

Како у Јапану све мора да буде планирано и до танчина савршено, припреме за дочек 2020. године увелико су у току.

Да би показали љубав према Србији, Јапанци су широм града поставили банере и рекламе са српским заставама, а у њиховом научном музеју у току је изложба о Николи Тесли.

На жељезничкој станици посјетиоце дочекују рекламе које говоре о пријатељству Јапана и Србије.

Виктор Лазић, предсједник Удружења за културу, умјетност и међународну сарадњу Адлигат, који је недавно био у посјети Хофуу ради даљег унапређивања српско-јапанског пријатељства, каже да сви у Србији треба да уче од Јапанаца.

- То је прави начин прославе нашег државног празника - радом и сађењем дрвећа! Хофу планира да укупно засади више од 300 српских шљива широм града. Нисам чуо за љепши начин прославе пријатељства двају народа - рекао је Лазић.

Пријатељство Србије и града Хофуа покренуо је Тадаши Нагаи, члан Адлигата и предсједник Друштва Србија-Јапан, дугогодишњи јапански дипломата и бивши амбасадор Јапана у Србији, који одлично говори српски језик, почасни је грађанин Београда, одликован за унапређење односа двије земаља.

Током његовог мандата, Јапан је Србији упутио донације у вриједности већој од 300 милиона евра.