latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:01 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Тривић: Влада и Требиње заједно формирају центар за таленте

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, у Требињу се састала с представницима Градске управе, школских и културних установа овог града. Највише је било ријечи о реализацији формирања центра за таленте у Требињу, улагањима Владе Српске у развој подручних и сеоских школа, али и подршци требињским културним манифестацијама.

Центар за таленте, чије би формирање ускоро требало да почне у насељу Згоњено код Требиња један је од значајнијих пројеката града који подржавају и локалне и републичке власти, истакла је министарка Тривић током посјете Основној школи "Вук Караџић".

- Морамо да препознамо таленте, да их усмјеравамо, водимо и повезујемо, тако да направимо њихове кораке развојног пута, јер су то генерације које ће за 20 година водити Републику Српску. Наш циљ је да окупимо сву талентовану дјецу из Републике Српске, али и да отворимо међународно одјељење, како би окупљали и дјецу из региона- истакла је Трвивићева.

Дио средстава за Центар за таленте обезбијеђен је и кроз Фондацију "Ристо и Трифун Петровић" из Београда.

- Управни одбор Фондације чине чланови школског одбора. У њеном саставу је подручно одјељење у Згоњеву. Мислимо да заједно можемо да формирамо центар за таленте гдје ћемо на најбољи могући начин ученике "заразити" науком- рекао је Драган Мрдић, директор Основне школе "Вук Караџић" Требиње.

Тривићева је, након састанка са замјеником градоначелника Требиња Мирко Ћурићем, истакла да је град спреман да примијени дуалну политику образовања, чиме ће бити креирана уписна политика у складу с потребама тржишта у локалним заједницама.

- Образовни систем треба да сарађује са пословном заједницом, јер онај кадар који ћемо производити у нашим школама, јесте онај који треба да буде креиран са потребама рада, како бисмо запослили будуће генерације- нагласила је Тривићева.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња навео је да је договорено да Министарство просвјете и културе Српске финансијски подржи "Дучићеве вечери поезије", јер, како је рекао, то је манифестација, не само града Требиња, него понос цијеле Републике Српске.

Тривићева је рекла да ће ресорно министарство финансијски подржати "Дучићеве вечери поезије", наводећи да бројни фестивали у овом граду доприносе посјети значајних имена, како домаће и регионалне, тако и свјетске културне сцене.