latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:21 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Бијељина: Нови намети грађанима- такса за одржавање система водомјера

У Бијељини нови намети за грађане – овај пут за власнике кућа у којима нико не живи. Предузеће "Водовод и канализација" увело им је накнаду за одржавање система, од 6,32 КМ. Док грађани негодују и већина искључује воду, у "Водоводу и канализацији" тврде да су у складу са законом увели таксу само на оне водомјере гдје нема потрошње воде, да би обезбиједили несметано пословање и враћање кредита за изградњу канализационе мреже.

Скоро четвтртина корисника не живи у Бијељини. Број потрошача је повећан, а приходи су остали исти, па Водовод не може више властитим средствима одржавати систем.

Власнике напуштених кућа непријатно су изненадили јануарски рачуни за воду. Осим 2,87 КМ, колико су плаћали за водомјерну јединицу, уведена им је и накнада за одржавање система, па је крајња цифра четвороструко увећана.

Душанка Топаловић која је након смрти сестре и зета преузела бригу о напуштеној кући јер су насљедници у иностранству, пита на основу чега је уведен још један намет, када нема потрошње воде.

У Водоводу јој је речено да може да одјави водомјер, али поновно пријављивање се плаћа.

Новоуведена накнада изненадила је и Удружење потрошача, јер није предочена Савјету за заштиту потрошача економских услуга града Бијељина, који даје сагласности на повећања цијена.

- Нико не поштује члан 49 Закона о заштити потрошача, а он је децидан и каже да потрошач може да плати само оно што се очита на мјерном инструменту, и нема обавезу ништа друго- истиче Јован Василић, Удружење потрошача "Звоно".

Одборници опозиционог СНСД-а тражиће да се преиспита законитост увођења ове накнаде.

- Поставља се питање какав је правни основ те одлуке и да ли је то исти принцип повишења цијене на један перфиднији и другачији начин- каже Драган Кнежевић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

У Водоводу, међутим, тврде да је све у складу са законом. Од 33.000 корисника, таксом је обухваћено 7.000, чија је потрошња воде равна нули. Они су, кажу, до сада плаћали само законом одређене таксе, које се просљеђује другим институцијама.

Одржавање система неопходно је да би се обезбиједила питка вода 365 дана у години, а Водовод то више не може властитим средтсвима.

- Сви они грађани који троше воду, наравно да неће плаћати таксу зато што плаћају кроз остале услуге, само је у питању одржавање система и рачун који се односи на пружање те водне услуге. Све је урађено у складу са законским одредбама али опет свако има право да пита и да добије одговор, а сви они грађани који желе да добију одговор на питање о чему се ради, познат им је наш број телефона, на који се јаве, добију одговрор и корисници који буду трошили воду, неће плаћати ту таксу - истиче Ивана Станишић, извршни директор техничког сектора предузећа "Водовод и канализација".

Иако грађани плаћају најскупљу воду, чија је цијена по кубику марку и 30 фенига без ПДВ-а, у Водоводу тврде да штите потрошаче и да им је крајњи циљ да имају што више корисника.

Међутим, њихов број ће се изгледа смањивати, јер ће већина власника напуштених кућа одјавити водомјере.