latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:40 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Седам општина у ФБиХ постају градови?

Посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ разматраће 28. фебруара по скраћеном поступку приједлоге закона којима би Чапљина, Љубушки, Градачац, Високо, Живинице, Грачаница и Сребреник добиле статус града.
Градачац - Фото: илустрација
ГрадачацФото: илустрација

Ријеч је о приједлозима локалних заједница које су поднијеле иницијативу Влади ФБиХ како би добиле статус града.

Да би општине Чапљина, Љубушки, Градачац, Високо, Живинице, Грачаница и Сребреник постали градови неопходно је да иницијативу потврде оба дома Парламента ФБиХ.

На редовној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ пред посланицима ће се наћи и Нацрт закона о подршци породицама са дјецом, којим се предвиђа да сва социјално угрожена дјеца на подручју ФБиХ имају дјечији додатак.

Дјечији додатак би се финансирао из федералног буџета чиме би била отклоњена дискриминација с обзиром на то да је сада исплата дјечијег додатка зависила од финансијске моћи кантона.

Дјечији додатак се у зависности о којем је кантону ријеч креће од девет до 50 КМ. Тим законом се дају иста права свим незапосленим породиљама у ФБИХ, а које сада у неким кантонима и немају никакву накнаду.

Пред посланицима Представничког дома наћи ће се и Приједлог закона о правима демобилисаних бораца и чланова њихових породица.

Тим законом се удовољава захтјевима бораца, првенствено за јавну објаву регистра бораца, те увођење борачког додатка.

На дневном реду сједнице је и Приједлг закона о отпису пореских дуговања физичких лица – резидентна ФБиХ који су остварили приходе из иностранства по хитном поступку.