latinica  ћирилица
15/02/2019 |  16:56 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Одржана академија "За храбра мала срца"

Данас се обиљежава Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести. Тим поводом у Музеју Републике Српске у Бањалуци организована је ликовна радионица на којој су учествовала дјеца из основних школа, док је у Банском двору одржана академија "За храбра мала срца".

Шеснаестогодишња Данијела Стојичић прије пет година побиједила је у борби против ове опаке болести.

Каже да јој је током лијечења много значила подршка других, зато она сада помаже обољелим малишанима.

Представник родитеља обољелих од малигних болести Вита Малешевић рекла је да Родитељска кућа представља велику олакшицу и за родитеље дјеце која се лијече и за здравствене раднике.

Свијест о обољелој дјеци данас је пуно већа него прије. Подршку дају донатори који могу да помогну као и стручњаци.

У УКЦ годишње се од малигних болести лијечи око 30 пацијената.

За малигне туморе кости и туморе мозга одлазе на лијечење у Србију, док је за све остале омогућено лијечење на Одјељењу хематоонкологије у Бањалуци.

Начелник Одјељења дјечије хематоонкологије УКЦ-а Јелица Предојевић рекла је да у Српској годишње од малигних болести оболи 30 дјеце, те да се дио лијечења за туморе костију и мозга обавља у Србији, док је за остала малигна обољења лијечење обезбијеђено на овом одјељењу у Бањалуци.

Она је истакла да ово одјељење настоји да прати свјетске и европске трендове у лијечењу и изљечењу, те да, уз помоћ Министарства здравља и менаџмента УКЦ-а, у томе и успијева.

- Пратимо едукације са процедурама које изводимо на Одјељењу и успијевамо да терапеутски третман и приступ пацијентима испунимо у цијелости, како налажу савремени захтјеви лијечења- истакла је Предојевићева.

Одјел уз помоћ Министарства прати свијетске трендове и уз помоћ едукација и процедура пацијенту приступају у цијелости.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који је присуствовао академији, рекао је да се 15. фебруар обиљежава као Свјетски дан дјеце обољеле од малигних болести, те да је један од циљева достићи стопу изљечења од 60 одсто.

Шеранић је навео да Хематоонколошка клиника Универзитетског клиничког центра Републике Српске има изузетне резултате у лијечењу акутних леукемија гдје стопа изљечења достиже 80 одсто. 

- Сви треба да искажемо дивљење према породицама, тој дјеци и здравственим радницима јер сви заједно чине много да бисмо ишли у правцу да дјеци омогућимо оздрављење и понудимо што квалитетнији живот- нагласио је Шеранић.

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести обиљежен је и пуштањем жутих балона испред Родитељске куће и Културног центра Бански двор, који се симболично пуштају у цијелом свијету.