latinica  ћирилица
15/02/2019 |  17:39 | Аутор: СРНА

ОЕБС: Осуда пријетњи новинарима

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон осудили су данас пријетње упућене новинарима у БиХ, те истичу да се власти морају више потрудити да медијским радницима омгуће безбједности при обављању посла.
ОЕБС - Фото: илустрација
ОЕБСФото: илустрација

- У интересу демократског развоја земље, од огромног је значаја да новинари буду безбједни у сваком тренутку и да некажњавање напада на њих не постане уобичајена појава - истакао је Дезир, те изразио наду да ће сви починиоци пријетњи бити предмет истражног поступка и изведени пред лице правде.

Бертон је нагласио да надлежни морају предузети све потребне мјере да би створили окружење неопходно за постојање истински слободних и независних медија, те да би се стало у крај застрашивању новинара, саопштено је из ОЕБС-а.

Он је истакао да је неприхватљиво да се новинари у БиХ суочавају са насиљем и застрашивањем у остваривању свог основног права на слободу изражавања, које има суштински значај за свако демократско друштво.

У саопштењу се подсјећа се да је током овог мјесеца, главни уредник информативног програма јавног сервиса БХРТ Марко Радоја примио пријетеће писмо, те да је новинар Милкица Милојевић из дневних новина Еуроблиц са сједиштем у Бањалуци добила пријетње упућене телефоном.

Према извјештајима медија, Аднан Јашарспахић, новинар Радо-телевизије Федерације БиХ и власник онлајн портала Високо, због пријетњи је поднио пријаву против два лица повезана са локалним високим званичником.