latinica  ћирилица
15/02/2019 |  17:42 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Албанци платформом отворено кажу да неће разговоре

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да приштинска платформа за дијалог са Београдом представља платформу против дијалога и да Албанци отворено кажу да неће разговоре.
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото:Dimitrije Goll)Фото: ТАНЈУГ

- То што су Албанци изгласали у њиховој скупштини је платформа против дијалога - рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Он је подсјетио да у тој платформи Албанци кажу све мора да буде у складу са њиховим уставом, да се чува територијални интегритет и суверенитет Косова.

- Ако је то тако, шта онда хоћете од нас? Ако је то тако, добро да сте нас обавијестили, видјећу на који начин ће то да објасне било коме у свијету - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, на састанцима које ће имати у Минхену, гдје присуствује конференцији о безбједности, знаће да објасни свој став о тој платформи.

Вучић је рекао да су у досадашњим разговорима које имао у Минхену, доминирале теме о европском путу Србије и ситуацији на Космету, истакавши да самопроглашено Косово постаје важна тема, те да је високом представнику ЕУ за спољну политку и безбједност Федерики Могерини рекао колико је за Србију тешка позиција и ситуација.

- Рекао сам јој да нас они држе у антицивилизацијским мјерама, и рекао сам јој - ставите се у нашу кожу, нашу ситуацију - додао је Вучић.

Он је истакао да је важан сусрет који ће имати са њемачким министром спољних послова Хајком Масом, јер је битно да Њемачка схвати позицију Србије.

Вучић учестувје у Минхену на Безбједносној конференцији, гдје се сусрео са европским и свјетским званичницима, међу којима су предсједник Молдавије Игор Додон, а на кратко је разговарао и са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Предсједник Србије се претходно састао са министром спољних послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, као и са званичницима Велике Британије, државним министром за Европу и Америку у Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром.

Током учешћа на конференцији, Вучић ће имати 15 до 20 билатералних сусрета са свјетским званичницима, међу којима су предсједник Јерменије, европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, шефови руске и њемачке дипломатије Сергеј Лавров и Хајко Мас.

Вучић ће имати и одвојене сусрете са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД, као и са званичницима Министарства спољних послова Велике Британије.

Током конференције Вучић ће учествовати на Панел дискусији "Безбједност у Југоисточној Европи: два корака напријед, један корак назад".