latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:12 ⇒ 16/02/2019 | 08:20 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Одлука РАК-а незаконита

Влада Српске затражила је да Одлука Регулаторне агенције за комуникације о расписивању јавног позива за оператера Мултиплекса Ц, буде стављена ван снаге, јер није у складу са законом. На незаконитост ове одлуке још раније упозоравали су Експертски тим Јавних РТВ сервиса у БиХ, али и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске. Да нису дали сагаласност за доношење ове одлуке, потврдили су и из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Овом одлуком, Влада Републике Српске потврдила је бројне наводе о незаконитости одлуке РАК-а, којом би сигнали за емитовање ТВ програма, посредством Мултиплекса Ц, били додијељени приватним емитерима на управљање, иако су јавни медијски сервиси у БиХ спремни за потпуно дигитално емитовање сигнала, уједно и носиоци дозвола за мултиплексе А и Б, који су довољни за све канале у БиХ.

- Влада Републике Српске не прихвата Правило 90/2018 о пружању услуга управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији и Одлуку о расписивању јавног позива за додјелу дозволе за коришћење радиофреквентног спектра за пружање услуге управљања електронском комуникационом мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији у БиХ - Мултиплекс Ц, из разлога њихове незаконитости и повреде имовине Републике Српске. Влада Републике Српске од органа РАК-а тражи да се наведени документи ставе ван снаге - наводе из Владе Српске.

Да је одлука РАК-а о употреби Мултиплекса Ц у супротности са Законом о комуникацијама, политиком сектора емитовања и Стратегијом преласка са аналогног на дигитални сигнал, већ су упозороли из Експертског тима Јавних РТВ сервиса БиХ. Штавише, донесена је и без сагласности Савјета министара, у чијој је надлежности креирање политика у сектору комуникација.

- Министарство комуникација и транспорта Босне и Херцеговине није учествовало у активностима које су претходиле доношењу Одлуке Регулаторне Агенције за комуникације Босне и Херцеговине везане за расписивање јавног позива за Мукс-Ц - наводе из Министарства.

РАК је тако на себе преузео улогу и законодавне и извршне власти, изашавши из оквира свог дјеловања, сматрају у Експертском тиму. Додају да подршку њиховој одлуци нису пружили чак ни комерцијални емитери, ни телеком оператери. Због свега, с разлогом се поставља питање о мотивима за њено доношење, јер је готово нико из стручне јавности, до сада, није подржао.

- Лично сматрам да је ово политички мотивисана одлука, чак и да овакву одлуку, у овом моменту, прати "сумњиви бизнис", јер је она штетна за развој тржишта дигиталног емитовања и за комерцијалне и за јавне емитере - тврди Слободан Бошковић, предсједник УО РТРС.

Иако се, у свим препорукама комитета министара Савјета Европе каже да јавни РТВ сервиси морају да имају централну улогу у процесу дигитализације, РАК, овом одлуком, покушава да фаворизује приватне емитере, успут им додјељујући државни ресурс, сматрају у Експертском тиму. Из Јавног сервиса Републике Српске поручују да су задовољни одлуком Владе Републике Српске и да се надају да ће она зауставити даље активности РАК-а на реализацији ове одлуке.

Влада Српске затражила је и од Савјета министара да предузме активности у правцу стављања ван снаге и примјене спорне Одлуке РАК-а. О Владиним закључцима биће обавијештени и Регулотрна агенција за комуникације, Савјет РАК-а и представници Српске у институцијама на нивоу БиХ.

Подсјећамо да је Експертски тим три јавна медијска сервиса у БиХ, Регулаторној агенције за комуникације послао примједбе на овакву одлуку, тражећи да она буде повучена.