latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:13 ⇒ 16/02/2019 | 08:18 | Аутор: РТРС

Србија низом манифестација обиљежила Дан државности (ФОТО)

Србија је низом манифестација обиљежила Дан државности. На централној државној церемонији прославе Сретења у Орашцу, гдје је 1804. године подигнут Први српски устанак, а 1835. донесен Сретењски Устав, порука је да преломни догађаји из прошлости буду нит водиља за будућност. Централној свечаности, присуствовале су премијерка Србије Ана Брнабић, предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

На мјесту гдје је Крађорђе показао Србима пут слободе, премијерка Србије и предсједница Српске полажу вијенце, али узимају, кажу, драгоцијено историјско искуство.

Жељка Цвијановић и Ана Брнабић полажу вијенце (Фото: РТРС)

Позив српског вожда вођама нахија да устану потив турског зулума, данас би могао бити позив да се ријешимо превазиђеног начина размишљања и предузмемо одговорност за нашу будућност.

- Можемо много да научимо из наше историје. Као што су наши преци у темеље српске државе усадили чојство и јунаштво, наше је да данас уградимо знање и да најмлађе адекватно спремимо за будућност. Зашто се они нису плашили ни дахија, ни моћне Отоманске империје? Јер су имали велики циљ пред собом - рекла је Ана Брнабић, премијерка Србије.

Жељка Цвијановић и Ана Брнабић (Фото: РТРС)

С друге стране, не смије се заборавити цијена те слободе, чији је пламен запалио Карађође, каже предсједница Српске.

- Зато је наша обавеза у Србији и у Републици Српској да не заборавимо нашу прошлост и наше жртве. Наша је дужност да храбро корачамо у будућност, вриједно радимо и развијамо наше земље, али да истовремено снажно и љубоморно чувамо свој идентитет и језик, да задржимо своје традиционалне вриједности и његујемо историјско памћење - истакла је Цвијановићева.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Гледајући у историју, морамо повлачити одговарајуће кораке за будућност, а за предсједника Владе Републике Српске, она је заједничка. Вишковић је истакао да се на мјесту церемоније обиљежавања Дана државности стварала државност која је битна за цјелкопуни српски народ.

Дан државности Србије, централна манифестација (Фото: РТРС)

Након што је уласком у заједничку државу, Дан државности Србије гурнут по страни, тек прије годину дана централна манифестација пресељна је у Орашац, план је да то постане традиција. Једнако као што окупља српске лидере с обје стране Дрине, окупља и Србе који су и из Републике Српске дошли да славе српску државност.

Сретење је прави дан око којег се требају окупити у Србији, али и послије обиљежавање Олује један од најзначајнијих датума у пракси коју су усвојили Република Српска и Србија, да зајединички обиљежавају датуме значајне за српски народ.

Небојша Стефановић, Ивица Дачић, Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: РТРС)

Поводом Дана државности, предсједник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама. Свечаности је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.