latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:33 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд и Загреб да се угледају на Србе и Хрвате у БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић сматра да Београд и Загреб треба да се угледају на Србе и Хрвате у БиХ, који су ближи зато што морају да живе и раде заједно да би опстали.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Он је новинарима у Минхену рекао да ће и Србија и Хрватска морати да раде и живе заједно да би опстале.

- Суштина је у томе да ми и Хрвати, уколико не будемо боље разумјели једни друге и не будемо подржавали једни друге, питање је да ли ћемо опстати и једни и други - додао је он.

Вучић, који је на маргинама Минхенске конференције о безбједности накратко разговарао са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, истакао је да ће Србија радити све што је могуће да изгради боље односе са Хрватском.

- Желимо да ви то разумијете, ни на који начин вас не угрожавамо, нити ћемо. А сасвим смо сигурни да ни у Хрватској нико нема намјеру да на било који начин угрожава нас - рекао је Вучић.

На питање новинара да ли се ишта побољшало у српско-хрватским односима, годину дана од његове посјете Загребу, Вучић је рекао да не може да каже да је напад на српске спортисте у Сплиту било какво побољшање, напротив.

- То је ужас што се догодило. Код нас хрватски спортисти нису нападани. То што раде навијачи, то је једна ствар, али да се то догоди хрватском спортисти, то је немогуће у Србији - истакао је он.

Вучић каже да је поносан на то што је, након ранијег разговора са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић, Србија од 26 хрватских захтјева до сада у потпуности испунила 23, међу којима и онај који се тиче асфалтирања улица, изградње Дома културе у Таванкуту, куће Бана Јелачића, финасирања католичких цркава и хрватских часописа.

Он је рекао да жели да се Хрвати који су грађани Србије осјећају због тога поносно и да немају никакав проблем, али да се плаши да то није случај и са српским народом у Хрватској.

- Али, вјерујем да ће до тога доћи и увјерен сам да ће нека врста свијести и код Срба и код Хрвата бити промијењена у наредном периоду и да ћемо другачије да гледамо једни на друге - истакао је Вучић.

Повезане вијести:

Вучић: Албанци платформом отворено кажу да неће разговоре

Вучић у Минхену са белгијским министром спољних послова