latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:45 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Нова апликација процјењује да ли ће привредни субјекат бити ликвидан

Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге развила је нову апликацију. Ријеч је о комплексном моделу који, са скоро стоодстотном прецизношћу, може да процијени да ли ће одређени привредни субјекат бити ликвидан у наредних 12 мјесеци. Такав пројекат у ствари је извор података послодавцима, који јасно показује са којим фирмама треба пословати.

На основу регистра предузећа и финансијских извјештаја, и до 10 година уназад, могуће је добити основну информацију или детаљну анализу о пословању у наредних годину дана. Оног момента када настане промјена код било којег привредног субјекта, то се очита у регистру АПИФ-а.

Директорка АПИФ-а Јелена Ћетковић рекла је да ће овај производ, који је од данас доступан, побољшати пословне могућности привреднх субјеката и предузетника црпљењем података из девет регистара Агенције.

- На основу свих података урадили смо услугу на основу које ће наши корисници сазнати какав је привредни субјекат са којим желе да ступе у пословни однос, да ли је ликвидан и како ће пословати у наредном периоду - појаснила је Ћетковићева.

Она је прецизирала да је на основу регистрације предузећа, регистра финансијских извјештаја и регистра жиро рачуна привредних субјеката АПИФ сачинио готов производ за привредне субјекте на основу којих ће знати стање траженог привредног субјекта.

- Претплатом или уговорним односом са АПИФ-ом пословни субјекат истог момента када дође до промјене на мејл добија податке о субјектима за које је показао интересовање - рекла је Ћетковићева.

Тако је први пут у региону развијен комплексан модел, на којем су радили статистичари из Београда.

- То је могло да се уради за сада једино у АПИФ-у, зато што АПИФ располаже и са билансима стања и билансима успјеха предузећа, као и са финансијским регистрима, гдје се види колико је које предузеће било у блокади - наводи Владимир Васић, професор Економског факултета у Београду.

Овакав пројекат потребан је привреди Српске, кажу послодавци. Преко података о предузећима могуће је процијенити да ли пословати са одређеном фирмом или не, што ће смањити потенцијална дуговања.

- Ово ће на неки начин смањити и број судских процеса, који трају од три до пет година и највећи дио послодавци никад не наплате своја потраживања. Овај пројекат је заправо извор података послодавцкима с којом фирмом да раде, а са којом не - истиче Саша Тривић, члан Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Подршка стиже и од новоформираног Министарства привреде и предузетништва, које је и настало из потребе привредне заједнице, каже министар Вјекослав Петричевић. Томе у прилог и чињеница да је Скупштина усвојила сет закона који омогућавају електронску регистрацију привредних субјеката.