latinica  ћирилица
15/02/2019 |  18:49 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Украјинци преузимају Перутнину Птуј

Словеначка агенција за заштиту тржишног такмичења дала је сагласност украјинском холдингу МХП за преузимање Перутнине Птуј и више нема препрека за коначну продају готово 91-постотног удјела у тој прехрамбеној компанији.
Перутнина Птуј - Фото: илустрација
Перутнина ПтујФото: илустрација

Украјински инвеститори најавили су да ће у идућих четири до пет година уложити око 200 милиона евра у производну базу, ради јачања вертикално интегрисаног пословног модела компаније и инвестирања у развој и технологије, као и њене марке, преноси Индекс.

Нови власници предвиђају даљи развој постојећих производа и јаких брендова, као и раст продаје у Словенији и широј регији.

Перутнина је са МХП-ом уговор потписала у новембру, а након одлуке Словеначке агенције за заштиту тржишног такмичења 21. фебруара ће моћи да одржи више пута одгођену ванредну скупштину на којој би требало да буду именовани нови чланови надзорног одбора.

Прије словеначког регулатора, сагласност за преузимање дала су тијела за заштиту тржишног такмичења у Аустрији, Србији, Сјеверној Македонији и Румунији.

Мишљења о МХП-овом преузимању Перутнине у јавности су била подијељена, а њихове наводно контроверзне праксе на тржишту ЕУ углавном је истицао конкурент, француски ЛДЦ, који је био заинтересован за куповину.