latinica  ћирилица
15/02/2019 |  19:04 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Зашто је производња дувана неисплатива?

Бијељински Дуван ове године планира да, од 80 коопераната из Семберије и Посавине, откупи 500 тона сувог дувана. Производња се смањује из године у годину, јер није исплатива ни за пољопривреднике, ни за организаторе. Кажу да у Босни и Херцеговини нема добре воље да се одржи ова производња, повећањем подстицаја из наплаћених акциза на цигарете, нити обавезивањем произвођача да, на тржишту БиХ, морају продавати домаћи дуван.

АД Дуван прошле године откупио је рекордних 780 тона сировине, јер су поред Семберије откуп проширили и на Посавину, па чак и на дио Федерације БиХ, али се сушени дуван све теже продаје. Под притиском мултинационалних компанија које су откупиле и затвориле домаће фабрике дувана, производња се гаси.

- Производња дувана врло брзо ће нестати, не само са подручја Српске, него и региона, јер мултинационалним компанијама које су преузеле све фабрике цигарета на Балкану и у Европи, није интересантан дуван са ових подручја - рекао је Светотар Михајловић, савјетник директора АД Дуван.

Да нема добре воље за одржањем производње дувана потврђују и законска рјешења која не доносе суштинске промјене.

- Када би то пратио Закон о акцизама и када би акциза на домаћи дуван била 0,5 КМ, а на стране цигарете двије КМ, онда би се страни произвођачи и фирме трудили да откупе наш дуван. Самим тим би порасла цијена нашег дувана и тако би се штитила домаћа производња - истакао је Марко Митровић, произвођач дувана из Човић Поља.

Митровићи су за бербу дувана, који су садили на чак 18 хектара, купили и најсавременији комбајн, али ће производњу преполовити с обзиром да се не исплати. Тако размишља већина пољопривредника.

Драго Дујовић, пољопривредник из Обудовца, каже да слаба је рачуница производње дувана, али је на то приморан, јер, како је рекао, већ има обезбијеђене сушаре и машине и врло тешко се преоријентисати на неку другу произвосњу.

Улагања су велика, па у родним годинама, када продају суви дуван за 3,5 КМ по килограму, произвођачима остаје тек оно што добију у виду подстицаја.

То је око 25 фенига из републичког буџета и 15 фенига подстицаја града. Једини простор за зараду је повећање приноса, али је и то могуће само на парцелама које се наводњавају.

Чедо Готовчевић, вршилац дужности директора предузећа Дуван АД Бијељина, рекао је да би пољопривредници у Српској и окружењу имали рачуна у производњи, неопходан је принос од двије тоне по хектару. Мада су им и магацини пуни, бијељински Дуван овог прољећа на 17 хектара засноваће сопствену производњу. Циљ им је, као и пољопривредницима који истрајавају на садњи дувана, опстати до неких бољих времена, ако их буде.