latinica  ћирилица
15/02/2019 |  19:55 | Аутор: СРНА

Српска кућа у Подгорици - симбол српског јединства

Специјални изасланик предсједника Србије Никола Селаковић данас је у Подгорици, на Сретење – Дан државности Србије, у присуству великог броја грађана, свечано отворио Српску кућу и поручио да је она симбол српског јединства.
Подгорица: Отворена Српска кућа - Фото: СРНА
Подгорица: Отворена Српска кућаФото: СРНА

Селаковић је нагласио да Српска кућа треба да буде мјесто сусрета и да је помоћ српском народу у Црној Гори симбол државне политике Србије током посљедњих година. 

- Српска кућа је једна врста симбола која негира све оне негативне примисли или предрасуде према Србима као народу-  истакао је Селаковић.

Он је подсјетио да је до оснивања Српске куће у Подгорици дошло на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића док је обављао функцију премијера, када је добио молбу представника српског народа из Црне Горе да се обједини дјеловање српских културних и информативних институција.

Селаковић је истакао да је Српска кућа и симбол нечег новог и модерног чему су институције и организације које су ту нашле своје мјесто удахнуле живот. 

- Увјерен сам да ће Српска кућа у Подгорици убудуће бити мјесто сусрета. Прво сусрета Срба у Црној Гори, али и сусрета са онима који се етнички не осјећају као Срби, а са којима су Срби увијек спремни да сједну за заједнички сто и разговарају и траже рјешења за проблеме", каже Селаковић.

Према његовим ријечима, на овај начин настоји се сачувати српски национални идентитет, језик, нарочито ћирилица, те светосавље.

Селаковић је навео да Србија може бити примјер у региону по томе колико поштује и подржава различитост и гарантује права свима који се другачије осјећају по било ком основу. 

- То је оно што Србији, као матичној држави српског народа, на одређени начин даје пуни легитимитет да исто тражи од сваке државе у којој Срби живе- рекао је Селаковић.

Генерални директор Српске Куће Емило Лабудовић захвалио је државним органима Србије и предсједнику Вучићу на издашној донацији за Српску кућу у Подгорци, која ће бити мјестио окупљања Срба у Црној Гори из свих сфера живота и стваралаштва.

Лабудовић је уручио Селаковићу пригодан поклон - Књигу о Црној Гори, а за предсједника Србије Вучића специјално издање Његошевог "Горског вијенца" уз поруку - "Док је Његош на небесима и ми Срби овдје у Црној Гори, постојаће српски народ, традиција, ћирилица и светосавље".

Свечаности отварања Српске куће присуствовали су и предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић и лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић.

Селаковић је раније данас, заједно са амбасадором Србије у Подгорици Зораном Бингулцем, положио вијенац на споменик Карађорђу Петровићу, вођи Првог српског устанка.