latinica  ћирилица
15/02/2019 |  21:16 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Добри резултати међурелигијског дијалога

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је вечерас у Сарајеву да је изузетно задовољан резултатима које су одбори Међурелигијског вијећа БиХ остварили спровођењем пројекта "Јачање међурелигијског дијалога у БиХ".
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Пријатно ме је изненадило сазнање колико млади људи и жене вјернице раде на терену у БиХ. То је за сваку похвалу јер показује да су пројекти добро осмишљени и вођени, што треба наставити- рекао је митрополит Хризостом, након прве сесије дводневне конференције Међурелигијског вијећа БиХ.

Предсједник Скупштине Међурелигијског вијећа БиХ и замјеник поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеин Смајић навео је да вечерашње дружење чланова свих 15 одбора показало да рад Међурелигијског вијећа БиХ у посљедње 22 године показује значајне резултате на плану афирмације међувјерске толеранције и заједништва.

Надбискуп врхбосански кардинала Винко Пуљић поручио је да поменути резултати охрабрују и подстичу оснивање нових одбора и подршку постојећим одборима Међурелигијског вијећа БиХ, са жељом да раде што боље и ефикасније.

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци посебно значајним сматра да је и овај пут потврђена народна пословица "Све се може, кад се људи сложе".

Једноставно, сматра он, овај пројекат је нови велики корак у даљем раду и развоју Међурелигијског вијећа БиХ, а посебно је значајно учешће младих и жена вјерница.

Међурелигијско вијеће БиХ организатор је дводневне конференције посвећене промоцији јачања међурелигијског дијалога у локалним заједницама БиХ, као и презентацији достигнућа и позитивних прича из тих средина.

На конференцији учествују представници Међурелигијског вијећа БиХ /чланови Скупштине, Извршног одбора и Секретаријата/, те активисти из 15 локалних одбора за међурелигијску сарадњу.

У хотелу "Холидеј" вечерас су се учесницима обратили и чланови Скупштине Међурелигијског вијећа БиХ уз представљање пројекта "Јачање међурелигијског дијалога у БиХ" и изложбу умјетничких радова младих и жена активиста из одбора за међурелигијску сарадњу.

Сутра, другог дана Конференције, уз присуство чланова Извршног одбора и Секретаријата Међурелигијског вијећа, биће представљене активности на терену кроз рад 15 одбора за међурелигијску сарадњу, те најзначајније актвности за младе и жене /Самит младих и Конгрес жена вјерница/, као и мали грантови са медијима.