latinica  ћирилица
15/02/2019 |  21:34 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Додик: Заједнички направљен рам за љепшу слику према свијету (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је вечерас у Источном Сарајеву, на церемонији затварања Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/, да је заједнички направљен рам за љепшу слику са ових простора која се шаље према свијету.
Милорад Додик-Ејоф - Фото: СРНА
Милорад Додик-ЕјофФото: СРНА

- Било је крајње вријеме да на овај начин, заједно, пошаљемо слику са ових простора, сасвим другачију од оне која је годинама ишла. Ово је била прилика да се наши људи, као традиционално добри домаћини, покажу у тој својој врлини. Надам се да ће ови млади спортисти бити добри промотери управо тог доброг домаћинства и наше добре душе - нагласио је Додик.

 Он је рекао да све ово не би било могуће без добре организације Организационог одбора и сарадње Источног Сарајева и Сарајева, као и помоћи свих нивоа власти - Републике Српске, Федерације БиХ, до заједничког нивоа, Предсједништва БиХ и Савјета министара.

- Окупљени око ове идеје да игре буду одржане успјешно свакако је било могуће анимирати све са љубављу и жељом да све протекне на најбољи начин - рекао је Додик и захвалио свима који су допринијели да Фестивал буде успјешн.

Он је навео да је ових пет дана било мјесто живота на борилиштима у Источном Сарајеву и Сарајеву, на Бјелашници и Јахорини.

- Ово је било мјесто борбе за медаље под заставама држава које сте представљали. Неки те медаље носе кућама, а неки, опет, у томе нису успјели за пар секунди или само за један мах. У сваком случају, овдје су сви били окупљени око велике ствари - прослављали смо живот - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, сви, и они који су освојили медаље, и они који нису, увијек ће у срцу носити ову омладинску олимпијаду јер је ово један од првих корака које ће учинити у својој успјешној каријери.

Додик је захвалио организаторима, свим добрим људима и младим спортистима и њиховим државним савезима који су обезбиједили логистику да дођу на ове игре.

Он је спортистима пожелио срећан повратак кући, са жељом да понесу најбоље могуће утиске.

- Желим вам сву срећу у животу. Живи и здрави били - поручио је Додик.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је на церемонији затварања ЕЈОФ-а изразио наду да ће се након ове манифесатције добар глас о овом граду чути далеко, те да су као организатори положили важан испит који их може квалификовати за велике догађаје у будућности.

- ЕЈОФ сматрам успјехом многих од вас који сте овдје, а град Источно Сарајево поносним домаћином и суорганизатором. Пламен мира који смо недавно донијели из Рима, преко Бањалуке до Сарајева и Источног Сарајева нам је био потребан, а вриједности олимпизма ћемо, надам се, баштинити заувијек - рекао је Вуковић.

Он је поздравио спортисте и делегације земаља учесница, честитајући им постигнуте резултате.

Затварање ЕЈОФ-а (Фото:Mariana Đurić/RAS Srbija)

Вуковић је домаћину наредног ЕЈОФ-а градоначелнику Лахтија у Финској Мику Клипелаинену пожелио успјех у организацији манифестације 2021. године, изразивши задовољство што ће баш овдје преузети заставу.

Вуковић је захвалио Влади Републике Српске, Федерацији БиХ, Савјету министара, колегама из Сарајева на партнерском и коректном односу, свим институцијама власти, предузећима, општинама, спортским радницима, волонтерима, као и појединцима који су на било који начин помогли у организацији ЕЈОФ-а.

Градоначелник Сарајава Абдулах Скака у обраћању на затварању ЕЈОФ-а је истакао да су организатори доказали да су спремни да отворе нова врата за заједничку и љепшу будућност.

- Захваљујући ЕЈОФ-у упознали смо и угостили дивне људе из различитих земаља. Окупили смо се око пројекта који нас је повезао исправним вриједностима. Међу нама стоје млади спортисти окићени медаљама побједе са наших спортских борилишта, а ми смо сви побиједили. Захвалност дугујем и колеги Вуковићу с којим сам све вријеме сарађивао. Нека вјечно гори бакља мира и нека је вјечна само борба на спортским борилиштима - поручио је Скака.

Свечаном затварању ЕЈОФ-а, чији су домаћини били градови Источно Сарајево и Сарајево, присуствовала је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, као и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

ЕЈОФ је окупио више од 1.500 младих спортиста из 46 европских земаља који су се такмичили у осам спортова - алпско скијање, биатлон, нордијско скијање, сноубординг, умјетничко клизање, брзо клизање, хокеј и карлинг.