latinica  ћирилица
15/02/2019 |  22:22 | Аутор: СРНА

Хан са делегацијом Приштине у Минхену о дијалогу

Комесар ЕУ за проширење и сусједску политику Јоханес Хан је на маргинама Минхенске безбједносне конференције разговарао са делегацијом Приштине и поновио да је потребно вратити се дијалогу под покровитељством ЕУ.
Јоханес Хан - Фото: ТАНЈУГ
Јоханес ХанФото: ТАНЈУГ

"Поновио сам неопходност хитног повратка дијалогу под покровитељством високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини. Да би то било омогућено поновио сам моју понуду да дођемо до брзог и практичног рјешења трговинских препрека на обје стране", написао је Хан.

Приштинску делегацију на овом састанку чинили су предсједник и премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, као и министар спољних послова Беџет Пацоли.

Харадинај је рекао да је европском комесару поновио да ће таксе на робу из Србије и БиХ бити укинуте када Србија призна самопроглашено Косово.

"Косово је опредељено за добросуседске односе од тренутка када не буде доведено у питање право да делује као суверена и независна држава", навео је Харадинај.

Он је на "Фејсбуку" написао да је Хану рекао да, будући да је Косово испунило све критеријуме за либерализацију виза, то треба да се и догоди.

Тачи је након сусрета са Ханом написао на "Фејсбуку" да је са европским комесаром за проширење разговарао о "европској перспективи Косова, либерализацији визног режима и споразуму са Београдом".

"Са европским комесаром за проширење Ханом разговарали смо о европској перспективи Косова, либерализацији визног режима за наше грађане и потреби постизања свеобухватног споразума између Косова и Србије", написао је Тачи, преносе медији.