latinica  ћирилица
16/02/2019 |  08:18 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Изборна тишина у девет општина и градова

Изборна тишина уочи пријевремених избора за начелнике и градоначелнике девет општина и градова, који ће бити одржани сутра, почела је у 7 сати и трајаће до затварања бирачких мјеста, сутра у 19 сати.

Грађани ће на пријевременим изборима бирати градоначелнике Добоја и Требиња и начелнике општина Босанско Грахово, Босански Петровац, Бужим, Домаљевац-Шамац, Дрвар, Какањ и Рибник.

Биће отворено 321 бирачко мјесто, а формирано је и 20 мобилних тимова.

Право гласа има 170.892 бирача. На гласачким листићима имена 30 кандидата. Највише их је за градоначелника Добоја - чак осам. Међу њима, највећа је трка између независног кандидата Бориса Јеринића, који има подршку СНСД-а, и СДС-овог Небојше Шајиновића. О њиховој судбини одлучиваће 63.728 бирача.

И 30.537 Требињаца са правом гласа у недјељу ће бирати новог градоначелника. За разлику од Добоја, град на Требишњици у наредне непуне двије године водиће СНСД-ов Мирко Ћурић или Борјан Саша из Коалиције Требиње заслужује боље.

Два су кандидата и за начелника Рибника. 6.268 гласача бираће између Николе Стојаковића из Социјалистичке партије и Небојше Караћа из СНСД-а.

У недјељу ће снаге одмјерити и шест кандидата за начелника Босанског Петровца, у којем право гласа има 6.664 грађана. Четворицу су кандидовале странке СДП, СДА, СНСД и ДФ. Два кандидата су независна.

Начелника општине бираће и 2.941 грађанин Босанског Грахова. Бираће између два кандидата - Уроша Макића из СНСД-а и независног кандидата Милорада Глигића.

Три су кандидата у изборној трци за начелника Бужима. 15.142 гласача одлучиће да ли ће то бити Мерсудин Нанић из СДА или неко од независних кандидата - Неџад Куделић или Изудин Боснић.

И Дрварчани ће у недјељу на биралишта. Њих 6.816 са правом гласа, за начелника општине бираће СНСД-ову Душицу Рунић или независног кандидата Дарка Кајтеза.

Избори за начелника биће одржани и у Какњу. Четири кандидата могу бити избор 34.195 бирача. Троје кандидата долази из странака СДП, ХДЗ, СДА, док је један кандидат независан.

Иако су избори за два дана, чини се, јасно је ко ће бити нови начелник општине Домаљевац-Шамац. То је ХДЗ-ов Стјепан Пиљић, који нема противкандидата. Остаје само да то 4.601 гласач и потврди на гласачком листићу.