latinica  ћирилица
16/02/2019 |  08:37 ⇒ 08:41 | Аутор: Вечерње новости

Петиција неколико хиљада Италијана за укидање признања самопроглашеног Косова

Петиција са потписима неколико хиљада Италијана, у којој се од Владе у Риму тражи поновно разматрање признања такозване државе Косово, односно поништавање дипломатског агремана амбасадору у Приштини, данас ће бити предата италијанском парламенту.
Италијански парламент - Фото: Novosti.rs
Италијански парламентФото: Novosti.rs

Покретач петиције италијанска књижевница Марилина Века, изјавила је за "Вечерње новости" да се идеји прикључила група италијанских интелектуалаца, међу којима су историчар Стефан Пилото, почасни конзул Србије у Венету Лорета Бађо, професор универзитета Леанардо Кјарели, архитекта и писац Алесандро ди Мео и блогер Федерико Роберти.

Марилина Века, која је од 2000. године на Косову и Метохији боравила чак 50 пута се нада да ће 630 посланика Доњег дома парламента пажљиво проучити петицију и у њој изнијети разлоге за укидање признавања, а очекује се да документ стигне на расправу до 20. фебруара, дана када је ова земља 2008. признала Косово.

Марилина Века

- Хоћу да вјерујем да ће италијански парламентарци присилити Владу да повуче признање, јер је то страшна срамота на образу наше земље - каже Века. - Оно што део међународне заједнице признаје Косово као државу у ствари је бандитско гнијездо гдје нема баш никаквог закона, нарочито за Србе. За ових 19 година, колико долазим на КиМ, разговарала сам са породицама великог броја ваших сународника и готово са свим породицама отетих. Они су пре свих позвани да говоре о државности донесеној на НАТО бомбама.

Века је објавила четири књиге о судбинама Срба из покрајине: "Изгубљено Косово", "Пејзаж душе", "Затвор под отвореним небом" и "Вучје срце". У њих је смјестила више од 100 потресних судбина наших сународника. Са Диком Мартијем, чувеним швајцарским политичарем, размјењивала је податке за књигу "Вучје срце", у којој говори о судбина четворице Срба, љекару, инжењеру, професору и сељаку, чији су органи завршили у другим људима. Тврди да су приче аутентичне.