latinica  ћирилица
16/02/2019 |  10:37 ⇒ 10:46 | Аутор: РТРС

Бањалука има највећи мали клуб на свијету

Без жеље да се такмиче за трофеје, новац и оптерећености који ће завршити на табели, група ентузијаста и љубитеља спорта створила је ФК Рекреативо, по многима највећи мали клуб на свијету.
ФК Рекреативо (фото: rekreativo.com) -
ФК Рекреативо (фото: rekreativo.com)

У бањалучком насељу Чесма, сада већ давне 2009. године, угашен је ФК Синђелић, а тада још активни фудбалери основали су ФК Рекреативо, да би имали гдје играти и да би дјецу из насеља одвукли од улице.

-Знали смо да не можемо мијењати свијет, али можемо направити нешто попут флуоресцентних саобраћајних тракица за дјецу у школи у Чесми и да на тај начин укажемо на чињеницу да нема тротоара у насељу - прича Горан Арбутина, предсједник и један оснивача ФК Рекреативно.

Низале су хуманитарне акције Рекреативаца, прве три године школа фудбала за дјецу је била бесплатна, карта за утакмице се не плаћа осим пред Васкрс. Тада се одржава утакмица хуманитарног карактера и улаз се не плаћа новцем већ јајима. У протеклих седам година прикупили су преко 15.000 васкршњих јаја која су донирали Удружењу самохраних родитеља “Понос“.

Организоване су хуманитарне акције, али је пристизала и подршка, најмање финансијска, па су након неколико година постојања за мото клуба почели користити слоган "Љубав траје". Како сами кажу највеће задовољство у читавој причи су дружења након утакмица, које су Рекреативци назвали – треће полувријеме.

Остварили су контакте и пријатељства са бројним клубовима у региону и свијету. Иако су посљедњи у најнижој лиги Републике Српске, дјечаци из Рекреатива једини су из ових крајева играли против вршњака из славне Барселоне. Рекреативци су редовни и на турнирима у Швајцарској.

-Један од преломних тренутака био је када смо чули да у Бањалуку долази Неле из “No smoking orchestra“. Пили смо кафу и питао сам – Шта мислите да покушамо да доведемо Нелета и да озваничимо име стадиона? До тада смо из зезе наш стадион звали Др Неле Карајлић. Била су довољна само два позива. Један да позовем организатора и замолим да Нелету и његовом менаџеру пренесу идеју и други након пар дана, у којем сам добио одговор - Може, Неле долази код вас у суботу - присјећа се Арбутина.

Ипак, највећа занимљивост Рекреатива је чињеници да су званични пријатељи и почасни чланови овог бањалучког клуба прослављени свјетски асови попут Мессија, Раула, Николе Карабатића, Руд Гуллита, Роналда Де Боера, Предрага Мијатовића и многих других планетарних спортских легенди.

-У овоме нам је највише помогао Борис Врховац - Врле, који је као физиотерапеут рукометне репрезентације Катара долазио до спортских асова, уручивао им наше чланске карте и дресове. План је да једног дана направимо “Рекреативо – Кућу славних“, у којој ће се наћи све те потписане чланске карте, фотографије, дресови, мајице. Можда то звучи нереално, али то би била и једна од туристичких атракција Бањалуке - прича Арбутина.

Као сваки озбиљан спортски колектив и највећи мали клуб на свијету има своју навијачку групу – Громада, која је са њима од настанка ове занимљиве бањалучке спортске приче. Да она није само локална потврђује чињеница да Громада има своју секцију у Новом Саду, те да је у Београду, по узору на Бањалуку, основан и РК Рекреативо.

Ове године Рекреативо обиљежива 10 година постојања, а све хуманитарне акције, путовања, дружења, почасни чланови клуба, пријатељства и “трећа полувремена“ могу да стану у двије ријечи – љубав траје.

Извор: SeeSrpska