latinica  ћирилица
16/02/2019 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: СРНА

Пенс позива европске државе да признају Гваида

Амерички потпредсједник Мајк Пенс рекао је данас да Европска унија мора признати предсједавајућег Националне скупштине Венецуеле Хуана Гваида за предсједника те јужноамеричке државе.
Мајк Пенс - Фото: AP
Мајк ПенсФото: AP

Пенс је у свом говору на Минхенској безбједносној конференцији рекао да Гваидо заслужује да га "остатак свијета" призна, док је предсједника Венецеуеле Николаса Мадура назвао диктатором који мора да поднесе оставку. 

- Вријеме је за искорак остатка свијета. Поново стари свијет може да стане у подршку слободе у новом свијету. Данас позивам ЕУ да искорачи ка слободи и призна Гваида за легитимног предсједника Венецуеле- рекао је Пенс.

Он је нагласио да је вријеме да се европске државе повуку из нуклеарног споразума са Ираном, те их позвао на опрез приликом употребе опреме кинеске компаније "Хуавеј". 

- Вријеме је да наши европски партнери стану уз нас и ирански народ. Вријеме је да се наши европски партнери повуку из нуклеарног споразума са Ираном- рекао је Пенс.

Према његовим ријечима, САД су, такође изнијеле и веома јасан став према својим безбједносним партнерима по питању пријетње коју представља "Хуавеј" и друге кинеске телекомуникационе компаније. 

- Морамо заштити нашу телекомуникациону инфраструктуру и Америка позива своје безбједносне партнер да буду опрезни-  додао је Пенс.